Hamuje wchłanianie tłuszczu, wspomaga wątrobę. Należy parzyć przez 10 minut

5

Naukowcy postanowili porównać właściwości odchudzające czarnej i zielonej herbaty. Doszli do zaskakujących wniosków.

Czarna herbata również wykazuje właściwości odchudzające
Czarna herbata również wykazuje właściwości odchudzające (Getty Images)

Podczas ostatnich kilku lat naukowcy zajmowali się badaniem polifenoli zawartych w herbacie zielonej. Z ich wyników wiemy, że to właśnie herbata zielona jest zdrowsza i skuteczniejsza w procesie odchudzania. Dr Sussane Hennig postanowiła jednak, że wraz ze swoim zespołem przeprowadził badanie na myszach, pod kątem wpływu spożywania herbaty czarnej na zdrowie i spadek masy ciała.

Gryzonie zostały podzielone na cztery grupy i przez cztery tygodnie były karmione w różny sposób. Pierwsza grupa była na diecie z niską zawartością tłuszczu i wysoką cukru. Druga grupa miała dietę z wysoką zawartością tłuszczu i wysoką cukru. Trzecia grupa miała dietę z wysoką zawartością tłuszczu i wysoką cukru, z dodatkiem ekstraktu z zielonej herbaty. Ostatnia grupa myszy miała taką samą dietę jak trzecia grupa, ale zamiast zielonej herbaty gryzonie otrzymywały czarną.

Po zakończeniu eksperymentu waga zwierząt, które dostawały ekstrakt z zielonej lub czarnej herbaty była taka sama, co waga zwierząt na diecie o niskiej zawartości tłuszczu i cukru.

Następnym krokiem w tym badaniu było pobranie od myszy próbek wnętrzności oraz próbek wątroby, w celu sprawdzenia zawartości bakterii i ilości tłuszczów. W przypadku myszy, które otrzymywały ekstrakt zarówno z zielonej i czarnej herbaty w ich jelitach wykryto mniej bakterii związanych z otyłością, a więcej tych powiązanych z prawidłową wagą. Naukowcy odkryli również, że polifenole w czarnej herbacie stymulują rozwój bakterii, które wspierają prawidłową pracę wątroby.

''Nasze nowe odkrycia sugerują, że czarna herbata poprzez wyjątkowy mechanizm związany z mikroflorą jelitową, może również mieć swój udział w spadku wagi i zachowaniu zdrowia przez ludzi'' – powiedziała w jednym z wywiadów dr Henning.

Warto wiedzieć, że najwięcej polifenoli znajdziemy w herbacie czarnej zaparzanej przez 10 min. To właśnie one odpowiadają za jej gorzki smak.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić