Jedz do woli. Zmniejsza ryzyko raka jelita
W naszym kraju czerwony ryż nie jest zbyt popularny, ale nie oznacza to, że powinniśmy ignorować jego korzyści. Pomaga bowiem obniżyć wysoki cholesterol, a to tylko jedna z jego wielu zalet. Warto poznać jego prozdrowotne właściwości.
Czerwony ryż wyróżnia się ciemnoczerwoną barwą, podłużnymi i wąskimi ziarnami, lekko słodkawym smakiem oraz delikatnym orzechowym aromatem. Możemy go spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno, a nawet na słodko. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, zapiekanek, sałatek i deserów.
Podobnie jak ryż czarny jest bardziej kleisty od pozostałych odmian. Jest lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez osoby będące na diecie odchudzającej. Posiada również niski indeks glikemiczny.
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Wybierając tę odmianę ryżu, zyskujemy nie tylko smak, ale także pełnię korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Czerwony ryż dostarcza m.in.: witaminy z grupy B, żelazo, magnez, mangan, błonnik pokarmowy i antocyjany. Zawartość monakoliny K pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca oraz udaru mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Monakolina K powstaje podczas fermentacji ziaren czerwonego ryżu, w której biorą udział grzyby Monascus purpureus. Drożdże uzyskane w procesie fermentacji są wykorzystywane w produkcji preparatów medycznych. Fermentowany czerwony ryż w formie tabletek i kapsułek można kupić w aptekach i sklepach z suplementami diety.
Zalety czerwonego ryżu nie kończą się tylko na obniżaniu cholesterolu. Spożywanie czerwonego ryżu poprawia perystaltykę jelit, wspiera ich szczelność i oczyszczanie, reguluje rytm wypróżnień, usprawnia przemianę materii, zmniejsza ryzyko raka jelita grubego oraz wspomaga utratę nadmiarowych kilogramów.
Dodatkowo substancje zawarte w czerwonym ryżu zmniejszają ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy i osteoporozy. Ponadto, obecne przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się organizmu, chronią przed rozprzestrzenianiem się komórek nowotworowych oraz działaniem wolnych rodników.