Pieczarka - must have w każdej lodówce. Polska liderem w produkcji

2

Kiedyś królowała wyłącznie na stołach elit, dziś jest niedroga i dostępna przez cały rok. Nic dziwnego, że pieczarka zdobyła serca zarówno szefów kuchni, jak i fanów domowego jedzenia.

Pieczarka - must have w każdej lodówce. Polska liderem w produkcji
Pieczarki - smaczne i wartościowe, choć wciąż niedoceniane (Pixabay)

Polską jest liderem w produkcji tych wyjątkowych grzybów. Rosnąca popularność diet roślinnych sprzyja pieczarkom, które mają szanse stać się gwiazdą każdej kuchni. Zmiana kulinarnych nawyków nie musi oznaczać całkowitego wykluczenia mięsa z diety, lecz raczej skupienie uwagi na wartościowych produktach takich jak warzywa, owoce i właśnie grzyby. Dzięki pomysłowości i kulinarnej wyobraźni, z pieczarek można wyczarować prawdziwie królewskie dania.

Pieczarki - wartości odżywcze i walory smakowe

Pieczarki mają wyjątkowy smak, który przyciąga zarówno smakoszy mięsa, jak i wegetarian. Ich chrupkość, orzechowo-cytrusowy aromat oraz smak umami sprawiają, że są one idealnym zamiennikiem mięsa w wielu potrawach. Dodatkowo obecność beta-glukanu wspiera układ krążenia, reguluje poziom cukru we krwi i dba o zdrowie jelit.

Pieczarki są niskokaloryczne i bogate w białko, co czyni je świetnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Są również źródłem witamin z grupy B, witaminy D oraz minerałów, takich jak selen, potas i miedź. Spożywanie pieczarek wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, zdrowie kości i kondycję skóry - zauważa Amadeusz Jachimowicz, przedsiębiorca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gdy na stole pojawia się ta pizza, słychać tylko brzdęk talerzy. Spód przygotowano z warzywa
Relatywnie mało znane są zdrowotne aspekty konsumpcji pieczarek - kojarzymy je głównie jako dodatek do mięs - tymczasem okazuje się, że dzięki swojemu aromatowi, intensywnemu smakowi, miłej konsystencji i niewielkiej kaloryczności (zaledwie około 29 kcal na 100 g) mogą stanowić one istotny element zbilansowanej diety. Inne wrażenie dają cienko pokrojone plasterki wrzucone na sam koniec do zupy - dające lekki - orzechowy i świeży aromat, a inne grubsze plastry mocno obsmażone na rozgrzanym tłuszczu do pięknej złocistej barwy - dodaje Grzegorz Łapanowski.

Dzięki temu, że Polska jest jednym z czołowych producentów pieczarek, są one dostępne przez cały rok w niewysokiej cenie. A dzięki temu, że jest to produkt lokalny - możemy być pewni ich świeżości.

Autor: EWS
Źródło:PAP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić