Jedz, nie żałuj sobie. Czyści jelita ze złogów i zalegających toksyn

Cytryny są jednymi z najpopularniejszych owoców cytrusowych w naszym kraju i od bardzo dawna słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych. Można z nich przyrządzić lemoniadę dodać do naszych ulubionych potraw czy koktajli. Mało kto wie, że cytrynę można również ukisić. W trosce o swoje zdrowie koniecznie włącz ten produkt do menu.

Jakie właściwości mają kiszone cytryny?Jakie właściwości mają kiszone cytryny?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | montiannoowong

Jak przygotować kiszone cytryny?

Do przygotowania cytrynowej kiszonki będziemy potrzebowali przede wszystkim cytryn oraz przegotowanej lub mineralnej wody, soli morskiej i wyparzonego wcześniej dużego słoika. Na początek cytryny dokładnie myjemy cytryny i przekrawamy na krzyż ( tak, żeby się nie rozpadły), do każdej z nich wsypujemy łyżkę soli i zamykamy, a potem zapełniamy nimi cały szklany pojemnik.

Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Następnie owoce zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny zmieszanym z wodą. Żeby wzbogacić smak i walory zdrowotne kiszonki dodajmy do niej czarny pieprz, liście laurowe, goździki, rozmaryn, cynamon i imbir. Słój zakręcamy i zostawiamy na ok. 4 tygodnie w ciemnym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Należy pamiętać, żeby raz na jakiś czas potrząsać słojem. Po upływie odpowiedniej ilości czasu kiszone cytryny witaminy do lodówki. Drobno pokrojone owoce razem z sokiem warto dodawać do naszych ulubionych dań.

Niezwykłe właściwości kiszonych cytryn

Zarówno świeże, jak i kiszone cytryny są bogatym źródłem witaminy C, która podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje atakujące nasz organizm zwłaszcza w okresie zimowym. Obecne w tym cytrusie antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, redukują szkodliwy nadmiar wolnych rodników w organizmie i spowalniają proces starzenia się komórek.

Poza tym domowe preparaty przygotowane na bazie cytryn pomagają oczyścić nasze ciało z toksycznych substancji. W kiszonych cytrynach znajduje się również kwas mlekowy, który poprawia trawienie i usprawnia pracę jelit, usuwając z nich szkodliwe złogi pokarmowe i reguluje ich florę bakteryjną.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady