Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Wystarczy łyżka dziennie. Rak trzustki i wątroby będzie się trzymać z daleka

84

Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do domowych wypieków, deserów, mięsnych sosów, pasztetów flaków czy koktajli. Poza walorami smakowymi ta popularna przyprawa posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto codziennie jeść łyżeczkę imbiru.

Wystarczy łyżka dziennie. Rak trzustki i wątroby będzie się trzymać z daleka
Jakie właściwości ma imbir? (Licencjodawca)

Imbir spośród innych przypraw wyróżnia się charakterystycznym smakiem i aromatem. Swój zapach zawdzięcza obecności naturalnych olejków eterycznych, z których najcenniejszy jest gingerol. Jak potwierdzają wyniki badań naukowych, ten związek bioaktywny wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Skuteczny na przeziębienie. Nie musisz kupować drogich leków

Dzięki nim gingerol zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych i komórek nowotworowych w naszym organizmie, a także spowalnia naturalny proces starzenia się komórek. W imbirze znajdziemy również: witaminę A, C, E i K, witaminy z grupy B, fosfor, potas, wapń i żelazo.

Herbata przygotowana na bazie startego korzenia imbiru jest silną bronią w walce z takimi dolegliwościami jak zgaga, kaszel, zapalenie stawów, które powoduje ból i choroba lokomocyjna wywołująca nudności i wymioty. Poza tym imbir usprawnia pracę układu trawiennego, pomaga pozbyć się problemów żołądkowych, łagodzi bóle miesiączkowe i poprawia prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. Regularne sięganie po ten popularny dodatek do potraw obniża zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zapobiegając tym samym pojawieniu się zmian miażdżycowych i rozwojowi zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca.

Ponadto imbir podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz obniża prawdopodobieństwo rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Można do nich zaliczyć m.in.: cukrzycę typu 2 oraz raka wątroby i trzustki. Do swojej codziennej diety imbir powinny na stałe włączyć osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić