Kamil S. Sikora| 

Karmi raka jelit. Tu znajduje się najwięcej tego składnika

21

Tego rodzaju żywność jest niezwykle popularna w naszym kraju, ale niestety również bardzo szkodliwa dla zdrowia. Mowa o uwielbianych przez wielu Polaków przetworzonych produktach mięsnych, które wykazują właściwości kancerogenne. Dowiedz się, co sprawia, że są tak niebezpieczne dla naszego organizmu.

Karmi raka jelit. Tu znajduje się najwięcej tego składnika
Mięso niszczy jelita, jest rakotwórcze (Licencjodawca, Camille Wesser)

Podczas robienia codziennych zakupów często sięgamy po parówki, wędliny, konserwy i inne rodzaje przetworzonego mięsa, nie mając świadomości, z jakim ryzykiem wiąże się ich regularne spożywanie.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że w tych produktach azotynów i azotanów, których nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w jelicie grubym. Kilka lat temu Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oficjalnie uznała przetworzone mięso za jeden z produktów wykazujących potencjał kancerogenny. Tę informację potwierdziły wyniki najnowszych badań, które przeprowadzili eksperci z Queen’s University Belfast. Zostały one opublikowane w "Science of Food".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rakotwórcze produkty! Unikaj ich w swojej diecie
Wyniki tego nowego badania sprawiają, że ryzyko raka związane z mięsem utrwalanym azotynami jest jeszcze wyraźniejsze. Codzienne spożywanie zawierającego azotyny bekonu i szynki stanowi bardzo realne zagrożenie dla zdrowia publicznego - stwierdził dyrektor Instytutu Globalnego Bezpieczeństwa Żywności na Queen’s University prof. Chris Elliot.

Eksperyment został przeprowadzony na organizmach myszy, które przez 8 tygodni były karmione umiarkowaną ilością frankfurterek zawierających azotyny. Z kolei gryzonie będące w grupie kontrolnej otrzymywały ten sam produkt bez dodatku azotynów. Po zakończeniu badania okazało się, że zwierzęta spożywające pokarm mający w swoim składzie azotyny miały największa ilość guzów GI.

Na podstawie zebranych danych, badacze uznali, że obecność mięsa konserwowanego azotanami i azotynami w codziennej diecie jest jednym z czynników ryzyka raka jelita grubego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić