Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Pij, nie żałuj sobie. Chroni przed rakiem jelita grubego

95

Ten popularny produkt mleczny doskonale smakuje bez niczego, ale sprawdza się w kuchni również jako dodatek do ciast, zup, zdrowych koktajli, młodych ziemniaków, mięsnych marynat i pieczonego mięsa. Poza walorami smakowymi maślanka posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto ją włączyć do codziennej diety.

Pij, nie żałuj sobie. Chroni przed rakiem jelita grubego
Jakie właściwości ma maślanka? (Licencjodawca, SWAATHIR.M)

Maślanka to orzeźwiający napój o śmietankowym i lekko orzechowym smaku, który jest ubocznym produktem zmaślania śmietany, czyli ubijania jej na masło. Jest jednym z najmniej kalorycznych i najbardziej lekkostrawnych produktów mlecznych. Nie zawiera zbyt dużo tłuszczu i posiada wiele cennych dla naszego organizmu składników, którym zawdzięcza swoje dobroczynne działanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Znajdziemy w niej m.in.: białko, wapń, potas, sód, magnez, selen, fosfor, witaminy z grupy B, lecytynę i kwas mlekowy. Maślanka wspomaga prawidłowe trawienie i metabolizm tłuszczów, stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego. Przyczynia się do powstawania dobrych bakterii w jelitach, chroni je przed infekcjami, reguluje rytm wypróżnień oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego.

Poza tym usprawnia pracę układu krwionośnego i nerwowego, poprawia koncentrację i zapobiega osteoporozie. Stała obecność tego mlecznego napoju w codziennym menu pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Lekarze od dawna ostrzegają, że zaburzona gospodarka lipidowa sprzyja pojawieniu się zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Substancje zawarte w maślance poprawią kondycję wątroby i opóźniają naturalny proces starzenia się komórek w naszym organizmie.

Ponadto maślanka podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje, dlatego warto ją pić zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Podobnie jak jogurt naturalny daje na długo uczucie sytości, więc doskonale sprawdza się jako element diety odchudzającej, którą stosują osoby borykające się z nadwagą i otyłością.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Błoto zamiast dróg, baraki zamiast domów. Szokujące nagranie z Rosji
24-latka podrzuciła śmieci pod dom sąsiadów. Oto jak się tłumaczyła
Nowatorska metoda w muzyce. Specjalna rękawica wspiera pianistów
Koń na myjni samochodowej. Zdjęcia obiegły internet
Skandal w zoo. Strzelali do antylop
44-latek chwycił za łopatę do śniegu. Niszczył wszystko na swojej drodze
Sondaż WOŚP. Tak działalność Owsiaka ocenili Polacy
Oto co zrobiło małżeństwo. Grozi im 5 lat więzienia
Awaria na wyciągu. "Nagle ludzie zaczęli latać dookoła"
Kawa w zamrażarce? Tych sposobów na przechowywanie żywności nie znałeś
Larwy zwalczą plastik. Nowy pomysł naukowców
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić