Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Pij, nie żałuj sobie. Chroni przed rakiem jelita grubego

98

Ten popularny produkt mleczny doskonale smakuje bez niczego, ale sprawdza się w kuchni również jako dodatek do ciast, zup, zdrowych koktajli, młodych ziemniaków, mięsnych marynat i pieczonego mięsa. Poza walorami smakowymi maślanka posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto ją włączyć do codziennej diety.

Pij, nie żałuj sobie. Chroni przed rakiem jelita grubego
Jakie właściwości ma maślanka? (Licencjodawca, SWAATHIR.M)

Maślanka to orzeźwiający napój o śmietankowym i lekko orzechowym smaku, który jest ubocznym produktem zmaślania śmietany, czyli ubijania jej na masło. Jest jednym z najmniej kalorycznych i najbardziej lekkostrawnych produktów mlecznych. Nie zawiera zbyt dużo tłuszczu i posiada wiele cennych dla naszego organizmu składników, którym zawdzięcza swoje dobroczynne działanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Znajdziemy w niej m.in.: białko, wapń, potas, sód, magnez, selen, fosfor, witaminy z grupy B, lecytynę i kwas mlekowy. Maślanka wspomaga prawidłowe trawienie i metabolizm tłuszczów, stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego. Przyczynia się do powstawania dobrych bakterii w jelitach, chroni je przed infekcjami, reguluje rytm wypróżnień oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego.

Poza tym usprawnia pracę układu krwionośnego i nerwowego, poprawia koncentrację i zapobiega osteoporozie. Stała obecność tego mlecznego napoju w codziennym menu pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Lekarze od dawna ostrzegają, że zaburzona gospodarka lipidowa sprzyja pojawieniu się zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Substancje zawarte w maślance poprawią kondycję wątroby i opóźniają naturalny proces starzenia się komórek w naszym organizmie.

Ponadto maślanka podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje, dlatego warto ją pić zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Podobnie jak jogurt naturalny daje na długo uczucie sytości, więc doskonale sprawdza się jako element diety odchudzającej, którą stosują osoby borykające się z nadwagą i otyłością.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić