Rakotwórczy składnik. Wiele państw go zakazuje, ale nie Polska

Substancje barwiące, które dodaje się do produktów spożywczych, mogą być syntetyczne lub naturalne. Niektóre z nich zwiększają ryzyko rozwoju poważnych chorób, w tym nowotworów. Których barwników lepiej unikać?

A bowl of blueberry porridgeA close-up of a healthy breakfast of blueberry porridgeDarren LehaneOwoce z puszki mogą zawierać rakotwórczy składnik E104
© 2021 Darren Lehane

Dodatki do żywności, które są oznaczone na etykietach symbolami E100-E199, to związki chemiczne, mające na celu utrwalenie barwy i nadanie atrakcyjnego koloru produktom spożywczym.

Wyniki licznych badań naukowych potwierdzają, że niektóre z nich wpływają niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Barwniki spożywcze możemy znaleźć w licznych artykułach. Należą do nich m.in. napoje gazowane, cukierki, żelki, lody, drażetki, budynie, kisiele w proszku, desery, płatki kukurydziane, ketchupy, gotowe sosy, zupy instant, dżemy i przetwory owocowe.

Barwienie żywności jest znane od bardzo dawna. Można to robić pomocą koszeliny, kurkumy, szafranu czy tumeryku. Niestety, w wielu przypadkach stosuje się ich syntetyczne zamienniki.

Robiąc zakupy, powinniśmy uważać na żółcień chinolinową (E104), którą znajdziemy nie tylko w puszkowanych owocach, masach cukierniczych, ale także w suplementach diety i lekach. Stała obecność w diecie tego barwnika może powodować reakcje alergiczne i nadpobudliwość u dzieci. Naukowcy podejrzewają, że ta substancja może wykazywać właściwości kancerogenne. W wielu państwach Unii Europejskiej stosowanie tego barwnika w produkcji żywności jest zakazane. Niestety, w naszym kraju nadal jest chętnie wykorzystywany przez producentów.

Innym szkodliwym barwnikiem jest azorubina (E122). - Azorubina, jeśli chodzi o badania na zwierzętach, ma potwierdzone działanie kancerogenne. Wiemy o tym, że może być rakotwórcza - ostrzega dr Magdalena Cubała-Kucharska w rozmowie z WP abcZdrowie.

Jesteśmy wzrokowcami, więc kolorowe produkty wydają nam się zdrowsze. Warto jednak pamiętać, że piękny wygląd produktu często nie pokrywa się z prozdrowotnymi walorami.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Obejrzyj także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak

Wybrane dla Ciebie

Zbliża się koniec znanej nam Europy? Ekonomista bije na alarm
Zbliża się koniec znanej nam Europy? Ekonomista bije na alarm
100 kg dziennie. Lawina listów trafia do papieża Leona XIV
100 kg dziennie. Lawina listów trafia do papieża Leona XIV
Małpy też lubią na to popatrzeć. Zaskakujące wyniki badań
Małpy też lubią na to popatrzeć. Zaskakujące wyniki badań
Leśnicy pokazali mocne nagranie. "Omijajmy szerokim łukiem"
Leśnicy pokazali mocne nagranie. "Omijajmy szerokim łukiem"
BMW dachowało w Warszawie. 85-latka zmarła. Szokujący ruch prokuratury
BMW dachowało w Warszawie. 85-latka zmarła. Szokujący ruch prokuratury
Nieznany gatunek z Portugalii. Pochodzi sprzed 300 mln lat
Nieznany gatunek z Portugalii. Pochodzi sprzed 300 mln lat
Kobiecy futbol rośnie w siłę. Finansowa przepaść pozostaje
Kobiecy futbol rośnie w siłę. Finansowa przepaść pozostaje
Kolejny atak dronów na Kijów. Zginęły dwie osoby
Kolejny atak dronów na Kijów. Zginęły dwie osoby
Strajk pracowników w Holandii. Polacy domagają się wyższych płac
Strajk pracowników w Holandii. Polacy domagają się wyższych płac
Wyniki Lotto 09.07.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 09.07.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Taki widok po ulewie w Warszawie. Aż chwycił za telefon
Taki widok po ulewie w Warszawie. Aż chwycił za telefon
"Łowią" rosyjskie drony. Tak Ukraińcy wykorzystują holenderskie sieci rybackie
"Łowią" rosyjskie drony. Tak Ukraińcy wykorzystują holenderskie sieci rybackie