Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Rakotwórczy składnik. Wiele państw go zakazuje, ale nie Polska

57
Podziel się:

Substancje barwiące, które dodaje się do produktów spożywczych, mogą być syntetyczne lub naturalne. Niektóre z nich zwiększają ryzyko rozwoju poważnych chorób, w tym nowotworów. Których barwników lepiej unikać?

Rakotwórczy składnik. Wiele państw go zakazuje, ale nie Polska
Owoce z puszki mogą zawierać rakotwórczy składnik E104 (© 2021 Darren Lehane)

Dodatki do żywności, które są oznaczone na etykietach symbolami E100-E199, to związki chemiczne, mające na celu utrwalenie barwy i nadanie atrakcyjnego koloru produktom spożywczym.

Wyniki licznych badań naukowych potwierdzają, że niektóre z nich wpływają niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Barwniki spożywcze możemy znaleźć w licznych artykułach. Należą do nich m.in. napoje gazowane, cukierki, żelki, lody, drażetki, budynie, kisiele w proszku, desery, płatki kukurydziane, ketchupy, gotowe sosy, zupy instant, dżemy i przetwory owocowe.

Barwienie żywności jest znane od bardzo dawna. Można to robić pomocą koszeliny, kurkumy, szafranu czy tumeryku. Niestety, w wielu przypadkach stosuje się ich syntetyczne zamienniki.

Robiąc zakupy, powinniśmy uważać na żółcień chinolinową (E104), którą znajdziemy nie tylko w puszkowanych owocach, masach cukierniczych, ale także w suplementach diety i lekach. Stała obecność w diecie tego barwnika może powodować reakcje alergiczne i nadpobudliwość u dzieci. Naukowcy podejrzewają, że ta substancja może wykazywać właściwości kancerogenne. W wielu państwach Unii Europejskiej stosowanie tego barwnika w produkcji żywności jest zakazane. Niestety, w naszym kraju nadal jest chętnie wykorzystywany przez producentów.

Innym szkodliwym barwnikiem jest azorubina (E122). - Azorubina, jeśli chodzi o badania na zwierzętach, ma potwierdzone działanie kancerogenne. Wiemy o tym, że może być rakotwórcza - ostrzega dr Magdalena Cubała-Kucharska w rozmowie z WP abcZdrowie.

Jesteśmy wzrokowcami, więc kolorowe produkty wydają nam się zdrowsze. Warto jednak pamiętać, że piękny wygląd produktu często nie pokrywa się z prozdrowotnymi walorami.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Obejrzyj także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(57)
wasyl wasylew...
2 miesiące temu
od kiedy kurkuma jest barwnikiem jest to produkt naturalny i anty rakowy
Franek
2 miesiące temu
Słowo promocja przykrywa wszystko, ludzie biegną do llidla , biedny bo tanio
aaa
2 miesiące temu
Przeciez ktos dopuszcza produkty do sprzedazy i za to ktos bierze kase(od kogo?).
Kibic z dalek...
2 miesiące temu
A w ogóle proponuję uchwalenie suplementu do aneksu do załącznika do dodatku do rozporządzenia w sprawie zarządzenia odnośnie ustawki.
lora
2 miesiące temu
Nie wiedziałam, że trucizna jest dozwolona.........
Krt
2 miesiące temu
Jaki kraj takie dodatki
nie inaczej
2 miesiące temu
"wezcie" pod lupe srodki piorace !? dla dzieci i doroslych . wynik bedzie 2-tragiczny-2!
Gorg
2 miesiące temu
W Polsce wszystko zjedza a kto nam to serwuje?UE
Justyna
2 miesiące temu
No jak Pani Doktor uznała Pani E122 za substancję o potwierdzonym działaniu kancerogennym. Proszę o zgłoszenie o UE, pewnie po Pani dowodach zmienią prawo. Fajnie jest bez ponoszenia odpowiedzialności coś wpisywać i straszyć ludzi/
proste
2 miesiące temu
Zdrowszej żywności nie brakuje ale lud chce mieć tanio , jak przestanie kupować badziewie to nie będą go produkować.
muranów 56
2 miesiące temu
czyli państwo polskie świadomie tryje obywateli i nic z tym nie robibo liczy się tylko kasa a reszta to pył i kurz
hahaha
2 miesiące temu
żółcień chinolinowa jest prawie w każdych tabletkach, zwłaszcza przeciwdepresyjnych i razy 3 tabletki dziennie to ile trucizny!?
siwy
2 miesiące temu
skoro wszyscy o tym wiedzą to dlaczego minister zdrowia tego nie zabroni.Bo ma wszystko gdzieś.Niech łykają polacy coraz więcej medykamentów.I busines się kręci. A z mafią farmaceutyczną jeszcze nikt nie wygrał.Dlatego lepiej morda w kubeł. I dalej truć polaków chemiczną żywnością.
Adam
2 miesiące temu
To jest skandal. Państwo powinno karać firmy które używają takie świństwa do produkcji. Tak samo jak błonniki do chleba i kiełbas z chin. Polskie firmy tylko przerabiają specyfikację. Piekarze dodają celuloce i błonnik aby zwiększyć tzw. TA czyli wodę. Płaczą a fabryki coraz to większe i ludzie chorują.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić