aktualizacja 

Wyniszcza narządy. Rakotwórczy związek w twojej kuchni

175

Polscy lekarze wzięli pod lupę arsen i doszli do przełomowych wniosków. Naukowcy wiedzą już, w jaki sposób ten rakotwórczy związek wpływa na nasz organizm.

Tuńczyk może zawierać arsen
Tuńczyk może zawierać arsen

Arsen – rakotwórczy związek, który znajdziemy w każdej kuchni

Badania nad wpływem arsenu na nasze zdrowie trwają od lat. Temat był podejmowany przez wiele prestiżowych uczelni i naukowców na całym świecie. Teraz do tego grona dołączyli także polscy eksperci. Podczas konferencji zorganizowanej przez ogólnopolską organizację na rzecz walki z rakiem szyjki macicy "Kwiat Kobiecości", prof. Jan Lubiński zaprezentował wyniki najnowszych badań nad wpływem arsenu na rozwój komórek nowotworowych.

Potwierdziły one, że im wyższy poziom stężenia arsenu w organizmie, tym wyższe jest też ryzyko rozwoju raka jajnika. Do rakotwórczych pierwiastków polscy naukowcy zaliczyli również kadm, rtęć oraz ołów. Wyniki ich badań mogą okazać się przełomowymi w medycynie.

Eksperci ds. żywienia ostrzegają, że najwięcej arsenu znajdziemy w rybach morskich (uważa się, że najbardziej skażony arsenem jest tuńczyk) oraz algach używanych do sushi. Jest on obecny w ryżu (najwięcej w ryżu brązowym), ale mogą zawierać go także owoce i warzywa. Pierwiastek ten znajdziemy również w piwie, jak i w owocach morza.

Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że nie istnieje bezpieczna dawka tego pierwiastka, na szczęście jego prawidłowy poziom w naszym organizmie jest stosunkowo łatwy do utrzymania.

- Kontrolując swoją dietę tak, by uniknąć arsenu, powrócimy do bezpiecznego poziomu tego półmetalu w organizmie już po trzech dniach – wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dr Wojciech Marciniak z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić