Mogą prowadzić do zatrucia cyjankiem. Lepiej nie przesadzać

1

Chociaż smaczne i kuszące, niektóre pokarmy mogą nam poważnie zaszkodzić. Zawierają bowiem substancje, które mogą być dla nas toksyczne. Sprawdź, o jakie produkty chodzi.

Pestki moreli w nadmiarze są toksyczne!
Pestki moreli w nadmiarze są toksyczne! (Getty Images)

Toksyczne produkty spożywcze

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw pojawiających się na polskich stołach. Można zrobić z nich pyszną zupę, krem lub sałatkę. Niestety, pomidory, szczególnie te jeszcze niedojrzałe, mogą być trujące ze względu na zawartość tomatyny. Zjedzenie kilku zielonych pomidorów może powodować biegunkę, mdłości, wymioty lub kolkę. Żeby uniknąć dolegliwości układu pokarmowego, należy sięgać tylko po dojrzałe pomidory.

Pestki moreli zawierają cenną dla naszego organizmu amigdalinę. Na tę substancję powinniśmy uważać, ponieważ podczas trawienia może zmienić się w cyjanowodór i doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Jeżeli zjemy bardzo dużą ilość nasion moreli, może dojść do zatrucia cyjankiem, wówczas będą nam dokuczać zawroty głowy, wymioty, bóle brzucha lub biegunka.

Czarny bez zawiera znaczne ilości witaminy A i C oraz pektyny i garbniki. Syrop z jego owoców posiada właściwości oczyszczające, przeciwbólowe i skutecznie chroni przed przeziębieniem. Ten zdrowy eliksir również może zaszkodzić, jeżeli zostanie nieprawidłowo przyrządzony. Liście, gałązki i niedojrzałe owoce bzu zawierają sambunigrynę, która może wywołać wymioty, biegunkę i duszności. Ta substancja toksyczna ginie w czasie obróbki cieplnej, więc sok z czarnego bzu należy pasteryzować na gorąco.

Rozdymka tygrysia jest znaną w Japonii rybą, z której przyrządza się fugu. Jedzenie tej tradycyjnej japońskiej potrawy wiąże się jednak ze sporym ryzykiem. Jeżeli jest ona nieprawidłowo przygotowana, wówczas do naszego organizmu może dostać się tetrodoksyna, co grozi paraliżem, a nawet śmiercią.

Rabarbar to warzywo z którego można zrobić kompot lub dodać jego łodygi do ciasta. Ze spożywaniem rabarbaru także trzeba uważać, ponieważ jego liście mają w sobie kwas szczawiowy, który może uszkodzić wątrobę lub nerki. Eksperci żywieniowi odradzają jedzenie liści rabarbaru i zalecają spożywanie wyłącznie jego łodyg.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić