Mogą prowadzić do zatrucia cyjankiem. Lepiej nie przesadzać

Chociaż smaczne i kuszące, niektóre pokarmy mogą nam poważnie zaszkodzić. Zawierają bowiem substancje, które mogą być dla nas toksyczne. Sprawdź, o jakie produkty chodzi.

Pestki moreli w nadmiarze są toksyczne!
Źródło zdjęć: © Getty Images

Toksyczne produkty spożywcze

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw pojawiających się na polskich stołach. Można zrobić z nich pyszną zupę, krem lub sałatkę. Niestety, pomidory, szczególnie te jeszcze niedojrzałe, mogą być trujące ze względu na zawartość tomatyny. Zjedzenie kilku zielonych pomidorów może powodować biegunkę, mdłości, wymioty lub kolkę. Żeby uniknąć dolegliwości układu pokarmowego, należy sięgać tylko po dojrzałe pomidory.

Pestki moreli zawierają cenną dla naszego organizmu amigdalinę. Na tę substancję powinniśmy uważać, ponieważ podczas trawienia może zmienić się w cyjanowodór i doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Jeżeli zjemy bardzo dużą ilość nasion moreli, może dojść do zatrucia cyjankiem, wówczas będą nam dokuczać zawroty głowy, wymioty, bóle brzucha lub biegunka.

Czarny bez zawiera znaczne ilości witaminy A i C oraz pektyny i garbniki. Syrop z jego owoców posiada właściwości oczyszczające, przeciwbólowe i skutecznie chroni przed przeziębieniem. Ten zdrowy eliksir również może zaszkodzić, jeżeli zostanie nieprawidłowo przyrządzony. Liście, gałązki i niedojrzałe owoce bzu zawierają sambunigrynę, która może wywołać wymioty, biegunkę i duszności. Ta substancja toksyczna ginie w czasie obróbki cieplnej, więc sok z czarnego bzu należy pasteryzować na gorąco.

Rozdymka tygrysia jest znaną w Japonii rybą, z której przyrządza się fugu. Jedzenie tej tradycyjnej japońskiej potrawy wiąże się jednak ze sporym ryzykiem. Jeżeli jest ona nieprawidłowo przygotowana, wówczas do naszego organizmu może dostać się tetrodoksyna, co grozi paraliżem, a nawet śmiercią.

Rabarbar to warzywo z którego można zrobić kompot lub dodać jego łodygi do ciasta. Ze spożywaniem rabarbaru także trzeba uważać, ponieważ jego liście mają w sobie kwas szczawiowy, który może uszkodzić wątrobę lub nerki. Eksperci żywieniowi odradzają jedzenie liści rabarbaru i zalecają spożywanie wyłącznie jego łodyg.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową