Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Najgorszy błąd. Tak zamieniasz grzyby w rakotwórczą truciznę

23
Podziel się:

Suszenie grzybów to bardzo popularna metoda przechowywania leśnych przysmaków. Dzięki niej ich walory smakowe, będziemy mogli wykorzystać podczas zimowych miesięcy. Należy jednak pamiętać, że trzymanie grzybów w nieodpowiednich warunkach może przyczynić się do rozwoju poważnych schorzeń. Jakie błędy najczęściej popełniamy?

Najgorszy błąd. Tak zamieniasz grzyby w rakotwórczą truciznę
Nigdy tak nie susz grzybów (East News, Artur Barbarowski)

Suszone grzyby świetnie sprawdzają się w kuchni jako składnik zup, farszu do pierogów, sosu czy gulaszu. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nieodpowiednie suszenie i przechowywanie leśnych przysmaków może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.

W żywności znajdującej w naszej szafce kuchennej mogą zagnieździć się mole spożywcze lub pojawić się na nich kurz albo inne szkodliwe substancje. Poza tym niedostatecznie zabezpieczone grzyby przenikają zapachami innych produktów, przez co tracą swoje walory smakowe i charakterystyczny aromat.

Nieodpowiednie suszenie i trzymanie jesiennych przysmaków przyczynia się również do pojawienia się pleśni. Pamiętajmy, że ta toksyczna substancja wcale nie musi być widoczna gołym okiem. W zarodnikach pleśni znajdują się aflatoksyny, które wytwarzają grzyby z rodziny Aspergillus. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zakwalifikowała mykotoksyny obecne w pleśni do grupy związków potencjalnie kancerogennych.

Ich obecność w naszym codziennym jadłospisie nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, ale może także uszkodzić naszą wątrobę i nerki. Poza tym tego rodzaju substancje wpływają negatywnie na prawidłową pracę układu nerwowego.

Żeby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, należy dokładnie wysuszyć zebrane przez nas grzyby. Obecna w nich wilgoć prowadzi do powstawania pleśni.

Kolejną bardzo ważną rzeczą jest przechowywanie grzybów w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Dzięki temu uchronimy jej przed szkodnikami i zachowamy ich aromat. Leśne zbiory należy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu. Pojemnik z grzybami nie powinien znajdować się w pobliżu kuchenki lub innych urządzeń emitujących wysoką temperaturę.

Do słoika z suszonymi grzybami warto wrzucić kilka nasion ryżu, które pochłaniają wilgoć, zapobiegając tym samym rozwojowi pleśni. Z kolei, żeby uniknąć pojawienia się moli, należy położyć w szafce kuchennej kilka liści laurowych. Warto także umieścić tę przyprawę w pojemniku z grzybami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(23)
Mark
2 miesiące temu
Za artykuł jakąś nagroda się należy wycieczka do Moskwy
Mark
2 miesiące temu
Porypany artykuł
Mark
2 miesiące temu
W Polsce sami fachowcy to jak suszyć prawidłowo skarpety
Mark
2 miesiące temu
Co za artykuł jasny gwint ciekawe czy kupne w sklepie są tak dobre dobra to jest cenna nic więcej zbieram grzyby od ponad 30 lat marnuje susze mroze i jakoś żyję a najlepiej grzyby smakują wlasno ręcznie zebrane i zrobione
Gili guli
2 miesiące temu
Same nowości
Jeeeden
2 miesiące temu
Wysuszone grzyby porcjami pakuję próżniowo i do suchej piwnicy. Podobnie suszone owoce. Smacznego.
zupa
2 miesiące temu
dobrze wysuszone gorące jeszcze grzyby wsypuję do podgrzanego pustego słoika, zakręcam i odwracam do góry dnem do wystygnięcia. Zakrętki się wtedy wklęsną i odstawiam do piwnicy. Uwierzcie, że nic im nie jest a pachną po otwarciu jak dopiero suszone. Sprawdzone.
xxx
2 miesiące temu
Tak idiotycznego materiału jeszcze nie czytałem!!!!!!!!!!!!
fanSERÓW
2 miesiące temu
pleśń jest pyszna
doniek
2 miesiące temu
Najlepiej kupować w sklepach po 200 zł za kg.
jusek
2 miesiące temu
Po wysuszeniu wkładam grzyby do słoja 3 litrowego.W piekarniku dosuszam w temp ok.30 stopni,wsypuję łyżkę soli i zakręcam wieczko.Sól wchłania ewent wilgoć jaka się dostanie po każdym otwieraniu słoja.Na grzyby nie ma wpływu.W ciemnym pomieszczeniu,przechowywać można nawet 5 lat,co sprawdzałem.
NIEPOLA
2 miesiące temu
Pleśń na chlebie, której jeszcze nie widzimy, owoce nadgnite odkrawamy też są kancerogenne, a jednak jemy, bo tego nie widać. Spleśniałego grzyba raczej nikt nie będzie spożywał. Ja przechowuje grzyby suszone w słoikach ale dla pewności, co 2-3 miesiące podsuszam przez chwilę w piekarniku.
mkk
2 miesiące temu
Panie sikoro kamilu, dziennikarzu (podobno), idzie zima! Napisz pan, żeby ludzie wychodząc z domu ubierali ciepłe kurtki, a nie chodzili w tiszertach... ŻENUA !!!
hahahah
2 miesiące temu
zniechęcanie polaków do zbierania grzybów to jak grzebanie w bombie. Pamiętam jakie jaja były jak chcieli np. zamknać polakom cmentarze. Mentalność postaw się zastaw się wiecznie żywa xD
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić