Najgorszy czas na herbatę. O tej porze jej nie pij
Podobnie jak kawa, należy do jednych z najpopularniejszych napojów na świecie. Mowa oczywiście o herbacie, po którą warto regularnie sięgać nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także z powodu wielu prozdrowotnych właściwości. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy pić ją o każdej porze dnia. Dowiedz się, kiedy lepiej zrezygnować z herbaty.
Pozytywne działanie herbaty na nasz organizm zostało potwierdzone przez wyniki licznych badań naukowych. Ten popularny trunek pomaga na różnego rodzaju dolegliwości, zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych schorzeń, a także poprawia samopoczucie i stymuluje działanie ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki zawartości teiny, herbata pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, chroni przed rozwojem bakterii w układzie pokarmowym, usprawnia procesy trawienne i zapobiega próchnicy zębów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy
Jak się okazuje, pomimo wielu zalet jakie posiada, w niektórych sytuacjach jej spożywanie może wpływać niekorzystnie na kondycję naszego organizmu. Zdaniem ekspertów żywieniowych herbaty nie powinno się rano pić na pusty żołądek. Ten niezdrowy nawyk może zaburzać równowagę kwasowo-zasadową, zakłócać prawidłowy metabolizm oraz wywoływać nudności i zaparcia.
Poza tym poranne picie herbaty może uzależnić, ze względu na zawartość śladowych ilości nikotyny. Warto również pamiętać, że mocna gorzka herbata ma w sobie taniny, które mogą blokować przyswajanie istotnych związków mineralnych takich jak wapń, żelaza i cynku.
Najlepszym wyjściem jest picie ciepłej herbaty pół godziny po śniadaniu. Dietetycy ostrzegają również przed spożywaniem herbaty w późnych godzinach wieczornym przed pójściem spać. Z tego względu, że wcześniej wspomniana teina podobnie jak obecna w kawie kofeina działa pobudzająco i może w większych ilościach powodować problemy z zaśnięciem.
Obecnie na półkach sklepowych znajdziemy mnóstwo rodzajów herbat. Do najzdrowszych zalicza się: herbatę białą, zieloną, czerwoną oraz herbatę z rumianku, skrzypu polnego, mięty, pokrzywy i melisy.