Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Najgorszy dla trzustki. Powoduje skok trójglicerydów we krwi

266

Jest odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm cukrów i produkuje enzymy umożliwiające trawienie tłuszczów, węglowodanów i białek. Gdy ten organ nie działa prawidłowo, wtedy cierpi cały nasz organizm. Dowiedz się, jakie produkty należy wykluczyć z codziennego menu, żeby poprawić kondycję swojej trzustki.

Najgorszy dla trzustki. Powoduje skok trójglicerydów we krwi
Tortellini and cream Tortellini and cream freshly cooked Francesco Carta fotografo cheddar - cheese, evening meal (FRANCESCO CARTA)

Do najczęściej występujących chorób trzustki można zaliczyć: przewlekłe zapalenie trzustki, nowotwór trzustki, torbiel trzustki oraz kamicę przewodów trzustkowych. Chora trzustka przez dłuższy czas nie daje żadnych charakterystycznych objawów.

Pacjenci będący w zaawansowanym stadium choroby skarżą się na silne dolegliwości bólowe w nadbrzuszu, wymioty, biegunki, nudności i gorączkę. Utrata masy ciała niezwiązana ze zmianą diety lub zażywaniem niektórych leków, również może świadczyć o złej kondycji tego narządu.

Żeby zadbać o trzustkę, należy przede wszystkim zrezygnować z picia napojów alkoholowych i palenia papierosów. Nadmiar alkoholu obniża ilość przeciwutleniaczy w organizmie, przyczyniając się tym samym do rozwoju stanów zapalnych.

Stała obecność niektórych produktów spożywczych w naszym menu także może wpłynąć niekorzystnie na prawidłową pracę trzustki. Chcąc uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować z tłustych i ciężkostrawnych potraw oraz wysokoprzetworzonej żywność.

Pamiętajmy, że regularne sięganie po produkty zawierające znaczne ilości cukru, soli, rafinowanej białej mąki i utwardzonych tłuszczów szkodzi trzustce. Białe pieczywo, makarony, słodkie przekąski powodują wahania stężenia insuliny we krwi, co wpływa niekorzystnie na pracę tego narządu gruczołowego.

Eksperci z Medycznego Centrum Uniwersytetu Maryland ostrzegają, że jedzenie czerwonego mięsa zawierającego sporo tłuszczów nasyconych może zaburzać prawidłową pracę trzustki. Trójglicerydy obecne w bekonie i szynce zwiększają ryzyko rozwoju stanu zapalnego trzustki.

W profilaktyce chorób trzustki istotne jest też jedzenie posiłków o odpowiednich porach i w rozsądnych ilościach. W naszej diecie powinny znaleźć się takie produkty jak ryby morskie, chude mięso, fasola, tofu, nienasycone kwasy tłuszczowe, zielona herbata, kurkuma, szpinak, brokuły, winogrona, wiśnie i borówki.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
USA wstrzymuje finansowanie. To zagrożenie dla tysięcy osób na świecie
Papież mimo choroby, pojawił się na audiencji. Zaapelował do wiernych
Skandal na śnieżce. Kibice dali popis
Prawo jazdy dla 17-latków. Polacy zabrali głos
Podobne znaleziska to rzadkość. Niezwykła pieczęć trafiła do muzeum
Nie chcesz czekać w kolejce w ZUS? Jest na to sposób
Kiedy przycinać forsycję? Przeczytaj, zanim sięgniesz po sekator
Udział Rosjan w Igrzyskach 2026. Prezydent FIS zabrał głos
Zaskakujący finał kontroli. Pijana kursantka za kierownicą "elki"
Kibice z niego zakpili. O jego odpowiedzi mówi cały świat
Polacy zdobyli Czo Oju zimą. 40. rocznica historycznego wyczynu
Nie żyje znana tiktokerka. 25-latka mówiła o swojej chorobie w sieci
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić