Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Najgorszy dla trzustki. Powoduje skok trójglicerydów we krwi

266

Jest odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm cukrów i produkuje enzymy umożliwiające trawienie tłuszczów, węglowodanów i białek. Gdy ten organ nie działa prawidłowo, wtedy cierpi cały nasz organizm. Dowiedz się, jakie produkty należy wykluczyć z codziennego menu, żeby poprawić kondycję swojej trzustki.

Najgorszy dla trzustki. Powoduje skok trójglicerydów we krwi
Tortellini and cream Tortellini and cream freshly cooked Francesco Carta fotografo cheddar - cheese, evening meal (FRANCESCO CARTA)

Do najczęściej występujących chorób trzustki można zaliczyć: przewlekłe zapalenie trzustki, nowotwór trzustki, torbiel trzustki oraz kamicę przewodów trzustkowych. Chora trzustka przez dłuższy czas nie daje żadnych charakterystycznych objawów.

Pacjenci będący w zaawansowanym stadium choroby skarżą się na silne dolegliwości bólowe w nadbrzuszu, wymioty, biegunki, nudności i gorączkę. Utrata masy ciała niezwiązana ze zmianą diety lub zażywaniem niektórych leków, również może świadczyć o złej kondycji tego narządu.

Żeby zadbać o trzustkę, należy przede wszystkim zrezygnować z picia napojów alkoholowych i palenia papierosów. Nadmiar alkoholu obniża ilość przeciwutleniaczy w organizmie, przyczyniając się tym samym do rozwoju stanów zapalnych.

Stała obecność niektórych produktów spożywczych w naszym menu także może wpłynąć niekorzystnie na prawidłową pracę trzustki. Chcąc uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować z tłustych i ciężkostrawnych potraw oraz wysokoprzetworzonej żywność.

Pamiętajmy, że regularne sięganie po produkty zawierające znaczne ilości cukru, soli, rafinowanej białej mąki i utwardzonych tłuszczów szkodzi trzustce. Białe pieczywo, makarony, słodkie przekąski powodują wahania stężenia insuliny we krwi, co wpływa niekorzystnie na pracę tego narządu gruczołowego.

Eksperci z Medycznego Centrum Uniwersytetu Maryland ostrzegają, że jedzenie czerwonego mięsa zawierającego sporo tłuszczów nasyconych może zaburzać prawidłową pracę trzustki. Trójglicerydy obecne w bekonie i szynce zwiększają ryzyko rozwoju stanu zapalnego trzustki.

W profilaktyce chorób trzustki istotne jest też jedzenie posiłków o odpowiednich porach i w rozsądnych ilościach. W naszej diecie powinny znaleźć się takie produkty jak ryby morskie, chude mięso, fasola, tofu, nienasycone kwasy tłuszczowe, zielona herbata, kurkuma, szpinak, brokuły, winogrona, wiśnie i borówki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić