Najlepszy czas na nalewkę z bzu. Wspiera stawy i mięśnie

Zapach bzu unosi się nad parkami od kilku tygodni, są jednak wśród nas tacy, którym sam zapach nie wystarcza. Dostępność i zdrowotne właściwości bzu sprawiają, że trudno oprzeć się pokusie przyrządzenia z niego smacznej nalewki. Teraz jest na to idealny moment!

Nalewka z kwiatów bzuNalewka z kwiatów bzu
Źródło zdjęć: © Getty Images | igorr1
Katarzyna Chudzik

Lilak pospolity - właściwości zdrowotne

Krzew lub drzewko z rodziny oliwkowatych błędnie nazywane jest bzem — w rzeczywistości to lilak pospolity. Jak jednak zwał, tak zwał — bez/lilak właściwości ma wybitne, bo zawiera syringinę (alkohol fenolowy), która działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo, neuroprotekcyjnie, antyoksydacyjnie, antyseptycznie i moczopędnie, a także chroni wątrobę i wzmacnia układ pokarmowy.

Oznacza to, że przyrządzona z lilaka nalewka będzie między innymi wspierać stawy i mięśnie, łagodzić wszelkie dolegliwości układu pokarmowego, niwelować nerwobóle, przeziębienia, bóle głowy, problemy z górnymi drogami oddechowymi i z pęcherzem.

Żeby przygotować nalewkę z bzu, potrzebujesz:

- 3 kiście dojrzałych kwiatów bzu (lilak pospolity zakwita w maju, a termin jego przycinania przypada zazwyczaj na czerwiec, nie warto się spieszyć!),

- 1,5 szklanki spirytusu,

- szklanka wody (lub odrobinę więcej),

- szklanka cukru,

- sok z cytryny lub limonki.

Przepis na nalewkę z bzu:

Wypłucz kwiaty, zostaw je do wyschnięcia, oderwij od gałązek i upewnij, że nie zamieszkały w nim żadne stworzenia. Włóż do dużego słoika, zalej alkoholem i wodą, po czym odłóż w suche i chłodne miejsce. Codziennie potrząsaj słoikiem, a po 10 dniach przelej powstały napój przez gazę (upewnij się, że w naczyniu nie zostały resztki kwiatów).

Jeśli zamierzasz stosować nalewkę zewnętrznie, np. smarować nią obolałe stawy, odlej przeznaczoną na to część do butelki. Do tego, co pozostało — czyli tego, co będziesz pić — dodaj miksturę z wody, cukru i cytrusa.

Zrobione! Ponownie odłóż całość w chłodne miejsce. Po wakacjach, za około 3 miesiące, nalewka będzie gotowa do spożycia. Warto jej jednak dać trochę więcej czasu — im później zaczniemy ją stosować, tym będzie głębsza i smaczniejsza.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę