Najlepszy czas na nalewkę z bzu. Wspiera stawy i mięśnie

Zapach bzu unosi się nad parkami od kilku tygodni, są jednak wśród nas tacy, którym sam zapach nie wystarcza. Dostępność i zdrowotne właściwości bzu sprawiają, że trudno oprzeć się pokusie przyrządzenia z niego smacznej nalewki. Teraz jest na to idealny moment!

Nalewka z kwiatów bzuNalewka z kwiatów bzu
Źródło zdjęć: © Getty Images | igorr1
Katarzyna Chudzik

Lilak pospolity - właściwości zdrowotne

Krzew lub drzewko z rodziny oliwkowatych błędnie nazywane jest bzem — w rzeczywistości to lilak pospolity. Jak jednak zwał, tak zwał — bez/lilak właściwości ma wybitne, bo zawiera syringinę (alkohol fenolowy), która działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo, neuroprotekcyjnie, antyoksydacyjnie, antyseptycznie i moczopędnie, a także chroni wątrobę i wzmacnia układ pokarmowy.

Rózgi i prezenty dla polityków. Tak odpowiedzieli Polacy

Oznacza to, że przyrządzona z lilaka nalewka będzie między innymi wspierać stawy i mięśnie, łagodzić wszelkie dolegliwości układu pokarmowego, niwelować nerwobóle, przeziębienia, bóle głowy, problemy z górnymi drogami oddechowymi i z pęcherzem.

Żeby przygotować nalewkę z bzu, potrzebujesz:

- 3 kiście dojrzałych kwiatów bzu (lilak pospolity zakwita w maju, a termin jego przycinania przypada zazwyczaj na czerwiec, nie warto się spieszyć!),

- 1,5 szklanki spirytusu,

- szklanka wody (lub odrobinę więcej),

- szklanka cukru,

- sok z cytryny lub limonki.

Przepis na nalewkę z bzu:

Wypłucz kwiaty, zostaw je do wyschnięcia, oderwij od gałązek i upewnij, że nie zamieszkały w nim żadne stworzenia. Włóż do dużego słoika, zalej alkoholem i wodą, po czym odłóż w suche i chłodne miejsce. Codziennie potrząsaj słoikiem, a po 10 dniach przelej powstały napój przez gazę (upewnij się, że w naczyniu nie zostały resztki kwiatów).

Jeśli zamierzasz stosować nalewkę zewnętrznie, np. smarować nią obolałe stawy, odlej przeznaczoną na to część do butelki. Do tego, co pozostało — czyli tego, co będziesz pić — dodaj miksturę z wody, cukru i cytrusa.

Zrobione! Ponownie odłóż całość w chłodne miejsce. Po wakacjach, za około 3 miesiące, nalewka będzie gotowa do spożycia. Warto jej jednak dać trochę więcej czasu — im później zaczniemy ją stosować, tym będzie głębsza i smaczniejsza.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Tajemniczy wulkan Pustyni Danakilskiej. Dotarł tam Polak
Tajemniczy wulkan Pustyni Danakilskiej. Dotarł tam Polak
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie