Naszpikowane rakotwórczym arsenem. Wykańcza trzustkę, jelita i płuca

Arsen to niebezpieczny pierwiastek, którego duża ilość w organizmie może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób. Jak się okazuje, w naszym codziennym jadłospisie jest go całkiem sporo. Dowiedz się, w jakich produktach spożywczych znajduje się arsen.

Arsen w żywności
Źródło zdjęć: © Getty Images

Produkty, w których może znajdować się szkodliwy arsen

Regularne spożywanie produktów o dużej zawartości arsenu podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu krążenia, trzustki, jelit, a także nowotworu płuc, pęcherza i raka skóry. Całkowite wyeliminowanie z diety tego szkodliwego pierwiastka jest niemożliwe, jednak unikając niektórych produktów, możemy zredukować jego stężenie w naszym organizmie.

Na to turyści zwracają uwagę. "Oczekują teraz unikalnych doświadczeń"

Prof. Kathryn Cottingham z USA wraz z innymi naukowcami postanowiła sprawdzić poziom arsenu w organizmie człowieka na podstawie analizy paznokci. W tym celu zespół naukowy przebadał 852 osób. Wyniki tych badań zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym ”Nutrition Journal”.

Jak ustalili badacze, kobiety i mężczyźni, którzy jedli przynajmniej jedną rybną potrawę w ciągu tygodnia miały o 7,4 proc. większe stężenie arsenu niż osoby spożywające rybę raz na miesiąc. Okazało się, że najwięcej arsenu zawierają ryby o ciemnym mięsie takie jak tuńczyk, łosoś, makrela, miecznik i sardynka.

Alkohol to również bogate źródło arsenu. Badania udowodniły, że kobiety pijące od 5 do 6 kieliszków wina na tydzień, mają w organizmie o 20 proc. więcej arsenu niż te, które unikają picia alkoholu.

Jak wynika z badań, ryż biały i brązowy mają w sobie znacznie więcej arsenu niż inne rodzaje zbóż. Jest to spowodowane tym, że ryż ma większą zdolność wchłaniania arsenu występującego naturalnie oraz substancji pozostałych po stosowaniu pestycydów, w których obecny jest ten pierwiastek.

Jak wykazały badania, w brukselce i innych rodzajach warzyw kapustnych też występują znaczne ilości arsenu. U osób spożywających brukselkę przynajmniej raz na tydzień odnotowano wyższe stężenie arsenu o 10 proc., w porównaniu do osób, które jej nie jadły. Naukowcy podejrzewają, że może się tak dziać z powodu dużej ilości siarki w warzywach kapustnych. Związki zawierające siarkę łatwo wiążą się ze szkodliwym dla organizmu arsenem. Nie oznacza to, że powinno się rezygnować z jedzenia brukselki, jarmużu, kalafiora, czy brokułu. Należy jednak spożywać te zdrowe warzywa w bezpiecznych ilościach.

Wybrane dla Ciebie
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"