Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Naszpikowane rakotwórczym arsenem. Wykańcza trzustkę, jelita i płuca

168
Podziel się:

Arsen to niebezpieczny pierwiastek, którego duża ilość w organizmie może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób. Jak się okazuje, w naszym codziennym jadłospisie jest go całkiem sporo. Dowiedz się, w jakich produktach spożywczych znajduje się arsen.

Arsen w żywności
Arsen w żywności (Getty Images)

Produkty, w których może znajdować się szkodliwy arsen

Regularne spożywanie produktów o dużej zawartości arsenu podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu krążenia, trzustki, jelit, a także nowotworu płuc, pęcherza i raka skóry. Całkowite wyeliminowanie z diety tego szkodliwego pierwiastka jest niemożliwe, jednak unikając niektórych produktów, możemy zredukować jego stężenie w naszym organizmie.

Prof. Kathryn Cottingham z USA wraz z innymi naukowcami postanowiła sprawdzić poziom arsenu w organizmie człowieka na podstawie analizy paznokci. W tym celu zespół naukowy przebadał 852 osób. Wyniki tych badań zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym ”Nutrition Journal”.

Jak ustalili badacze, kobiety i mężczyźni, którzy jedli przynajmniej jedną rybną potrawę w ciągu tygodnia miały o 7,4 proc. większe stężenie arsenu niż osoby spożywające rybę raz na miesiąc. Okazało się, że najwięcej arsenu zawierają ryby o ciemnym mięsie takie jak tuńczyk, łosoś, makrela, miecznik i sardynka.

Alkohol to również bogate źródło arsenu. Badania udowodniły, że kobiety pijące od 5 do 6 kieliszków wina na tydzień, mają w organizmie o 20 proc. więcej arsenu niż te, które unikają picia alkoholu.

Jak wynika z badań, ryż biały i brązowy mają w sobie znacznie więcej arsenu niż inne rodzaje zbóż. Jest to spowodowane tym, że ryż ma większą zdolność wchłaniania arsenu występującego naturalnie oraz substancji pozostałych po stosowaniu pestycydów, w których obecny jest ten pierwiastek.

Jak wykazały badania, w brukselce i innych rodzajach warzyw kapustnych też występują znaczne ilości arsenu. U osób spożywających brukselkę przynajmniej raz na tydzień odnotowano wyższe stężenie arsenu o 10 proc., w porównaniu do osób, które jej nie jadły. Naukowcy podejrzewają, że może się tak dziać z powodu dużej ilości siarki w warzywach kapustnych. Związki zawierające siarkę łatwo wiążą się ze szkodliwym dla organizmu arsenem. Nie oznacza to, że powinno się rezygnować z jedzenia brukselki, jarmużu, kalafiora, czy brokułu. Należy jednak spożywać te zdrowe warzywa w bezpiecznych ilościach.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(168)
cent
9 miesięcy temu
NO TAK ,PRZECIERZ W WARZYWACH TO SAMO ZDROWIE ....A TU O TAKIEJ TRUCIZNIE PISZA?NO GDZIE JEST PRAWDA??????PONOĆ WEGETARIANIE SA ZDROWI....ALE JAK TYLE W KAZDYM WARZYWIE JEST CHEMII ....TO GDZIE MOWA O ZDROWIU????/KAPUSTA ZDROWA AZ ZA BARDZO ,A TU SZKODZI AZ ZA DUŻO hahahahahahha
gość
10 miesięcy temu
Jaki minister zdrowia taka żywność i zdrowie społeczeństwa,itd.!!!
nic
10 miesięcy temu
juz nie ma co jesc. Wszedzie cos
Kapustny
10 miesięcy temu
Kapustne przeciw rakowi piersi bardzo wskazane a tu szkodliwe niech sie pismaki umowia co pisza
jaksi1704
10 miesięcy temu
Będzie popyt to i brukselka będzie zdrowa itd.
Nickt
10 miesięcy temu
Czyli UNIKAJ WSZYSTKIEGO co ponoć do niedawna mega zdrowe było 🤣 Czerwone wino, brukselka, ryż, ryby, itd. 😆😆😆
Tomasz
10 miesięcy temu
W szczepionkach za to nie. Trzeba jeść szczepionki.
TOKEN
10 miesięcy temu
Pijcie wodę z lodowca i wąchajcie skórkę chleba na naturalnych drożdżach. Guten apetit
Vi<
10 miesięcy temu
Gdzie moj komentarz ? biotad plus to dla mni numer1 poczytaj sobie na alleg
Seniorka
10 miesięcy temu
40 lat temu najzdrowsze było mięso czerwone, czyli wołowina. Teraz to mięso jest be. Zasada; jedz wszystko, tylko stosuj dietę ,,żp"; czyli ,,żrej połowę".Dziś u mnie na obiad jest zupa z warzyw, głównie marchewka, odrobina śmietany dodana na talerz, bez mięsa i kostek mięsnych, dodatek to odrobina kminku. Na drugie danie będzie mięso, kasza, kalafior oraz mizeria. Kompot lekko osłodzony.Porcje niewielkie.
Asa
10 miesięcy temu
Podziękujmy Unii, dzięki której jemy mięso bez mięsa (wypełniacze), słodycze i napoje bez cukru (ohydne słodziki), nabiał bez tłuszczu i laktozy i ślimaki , które są rybą!!!!! Smacznego....
Seniorka
10 miesięcy temu
Dobrze, że badaczom zdarzyła się okazja do zajęcia się badaniem nad szczepionkami przeciwko covid i innym. Przynajmniej wykorzystują badania pod katem praktycznego zastosowania. Inaczej popadają w marazm i prowadzą pseudo badania.
Elutek
10 miesięcy temu
Ja bym była wdzięczna za artykuł, gdzie się dowiem jakie produkty u nas nie są zatrute pestycydami i innym swinstwem. Nie rozumie dlaczego nikt tych norm nie sprawdza, przed dopuszczenie do sprzedaży!. Dopiero po fakcie czytamy, że jakieś produkty są skażone i wycofują że sklepów. Nie rozumie też dlaczego u nas do tej pory rząd nie wprowadził kaucji na puszki czy butelki plastikowe, jak co u naszych zachodnich sąsiadów już od lat się sprawdziło.
Grażyna
10 miesięcy temu
Za to co jemy odpowiada Sanepid to on dopuszcza te produkty do sprzedaży.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić