Naszpikowane rakotwórczym arsenem. Wykańcza trzustkę, jelita i płuca

Arsen to niebezpieczny pierwiastek, którego duża ilość w organizmie może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób. Jak się okazuje, w naszym codziennym jadłospisie jest go całkiem sporo. Dowiedz się, w jakich produktach spożywczych znajduje się arsen.

Arsen w żywności
Źródło zdjęć: © Getty Images

Produkty, w których może znajdować się szkodliwy arsen

Regularne spożywanie produktów o dużej zawartości arsenu podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu krążenia, trzustki, jelit, a także nowotworu płuc, pęcherza i raka skóry. Całkowite wyeliminowanie z diety tego szkodliwego pierwiastka jest niemożliwe, jednak unikając niektórych produktów, możemy zredukować jego stężenie w naszym organizmie.

Prof. Kathryn Cottingham z USA wraz z innymi naukowcami postanowiła sprawdzić poziom arsenu w organizmie człowieka na podstawie analizy paznokci. W tym celu zespół naukowy przebadał 852 osób. Wyniki tych badań zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym ”Nutrition Journal”.

Jak ustalili badacze, kobiety i mężczyźni, którzy jedli przynajmniej jedną rybną potrawę w ciągu tygodnia miały o 7,4 proc. większe stężenie arsenu niż osoby spożywające rybę raz na miesiąc. Okazało się, że najwięcej arsenu zawierają ryby o ciemnym mięsie takie jak tuńczyk, łosoś, makrela, miecznik i sardynka.

Alkohol to również bogate źródło arsenu. Badania udowodniły, że kobiety pijące od 5 do 6 kieliszków wina na tydzień, mają w organizmie o 20 proc. więcej arsenu niż te, które unikają picia alkoholu.

Jak wynika z badań, ryż biały i brązowy mają w sobie znacznie więcej arsenu niż inne rodzaje zbóż. Jest to spowodowane tym, że ryż ma większą zdolność wchłaniania arsenu występującego naturalnie oraz substancji pozostałych po stosowaniu pestycydów, w których obecny jest ten pierwiastek.

Jak wykazały badania, w brukselce i innych rodzajach warzyw kapustnych też występują znaczne ilości arsenu. U osób spożywających brukselkę przynajmniej raz na tydzień odnotowano wyższe stężenie arsenu o 10 proc., w porównaniu do osób, które jej nie jadły. Naukowcy podejrzewają, że może się tak dziać z powodu dużej ilości siarki w warzywach kapustnych. Związki zawierające siarkę łatwo wiążą się ze szkodliwym dla organizmu arsenem. Nie oznacza to, że powinno się rezygnować z jedzenia brukselki, jarmużu, kalafiora, czy brokułu. Należy jednak spożywać te zdrowe warzywa w bezpiecznych ilościach.

Wybrane dla Ciebie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski