Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Mateusz Kaluga
Mateusz Kaluga | 
aktualizacja 

Naukowiec zjadł 720 jajek w miesiąc. Efekt diety zaskakuje

25

Czy jajka naprawdę podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko chorób serca? Amerykański uczony z Harvardu postanowił to sprawdzić. Każdego dnia spożywał po 24 jajka, co łącznie w ciągu miesiąca dało liczbę 720. To co odkrył, zaprzecza przekonaniom wielu lekarzy.

Naukowiec zjadł 720 jajek w miesiąc. Efekt diety zaskakuje
Dr Nick Norwitz zjadł 720 jajek. (YouTube)

Eksperci oraz portale medyczne wielokrotnie informowały, że spożywanie jajek jest bezpieczne dla osób z podwyższonym i wysokim cholesterolem, jednak powinny one zachować umiar w ich spożywaniu. Zaletą tego pokarmu jest duża zawartość białka, które nasz organizm potrzebuje i chętnie przyswaja. Tymczasem dr Nick Norwitz, doktorant z Uniwersytetu Harvarda, postanowił na własnym organizmie sprawdzić działanie jajek.

Jak informuje Daily Mail, w ciągu miesiąca zjadł 720 jajek, czyli 24 dziennie. W ten sposób dostarczał sobie ok. 1800 kalorii dziennie.

Po zakończeniu eksperymentu, jego poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu, spadł o 18 procent. Jest to istotne, ponieważ LDL może odkładać się w tętnicach, zwiększając ryzyko chorób serca i udaru - czytamy we wnioskach z eksperymentu.

Dr Norwitz ma doktorat z metabolizmu mózgu człowieka z Uniwersytetu Oksfordzkiego i obecnie kończy studia medyczne na Harwardzie. Zainteresował się nauką o żywieniu, gdy walczył z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Mimo ostrzeżeń lekarzy, postanowił spróbować diety ketogenicznej, dzięki czemu objawy choroby cofnęły się i w końcu mógł odstawić leki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kulisy działań w RARS. "To nie występowało tylko w jednej instytucji"

W swoim eksperymencie, który zamieścił w filmiku na YouTube obejrzanym ponad 160 tys. razy, dr Norwitz chciał pokazać, że jedzenie jajek nie powoduje wzrostu poziomu cholesterolu.

Twierdziłem, że zjedzenie 720 jajek w ciągu miesiąca nie zwiększy mojego poziomu cholesterolu, a zwłaszcza LDL. Choć spożycie cholesterolu wzrosło ponad pięciokrotnie, poziom LDL spadł - mówił naukowiec na filmie.

W trakcie eksperymentu regularnie mierzył poziom cholesterolu we krwi. Jedno jajka to ok. 186 mg cholesterolu. Dlatego dodawał również do diety ok. 60 gr węglowodanów dziennie z owoców takich jak banany i jagody, co miało go obniżać.

Eksperyment i jego wyniki skomentowali również widzowie. Jedna osoba napisała: "Kliknąłem, bo wiedziałem, że poziom twojego LDL nie wzrośnie i chcę podzielić się tym wideo z moją rodziną, która obawia się, że jem tyle jajek i mięsa"; "Jem jajka prawie codziennie przez 67 lat i jestem w bardzo dobrym zdrowiu, bez lekarzy, bez leków".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: I Ate 720 Eggs in 1 Month. Here's What Happened to my Cholesterol
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Jest decyzja sądu ws. współpracownika "Buddy"
"Będę tutaj do końca". Polak dostarcza samochody na front w Ukrainie
Nie każdy zwrócił na niego uwagę. Niezwykły kask kierowcy Formuły 1
Chcą położyć kres otyłości. Wystarczy dmuchnąć balonik
Napis na tęczowej opasce wywołał poruszenie. Ojciec piłkarza zabrał głos
Sąd w Paryżu odrzuca apelację Lewis. Roman Polański niewinny
Lewandowski zdenerwował trenera. Wyszło na jaw, czemu nie zagrał
Jak suszyć pranie zimą? Tak unikniesz brzydkiego zapachu
Niemcy zwolnili ponad 60 żołnierzy. Powodem ekstremistyczne zachowania
Czy miód może się zepsuć? O tym wiele osób nie ma pojęcia
Tak zagłosuje Lech Wałęsa. To jego faworyt na prezydenta
Zakopiańczycy skłóceni z deweloperem. Miało dojść nawet do rękoczynów
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić