Nie kupuj innego ryżu. Napis na opakowaniu jest kluczowy
Specjaliści od dłuższego czasu ostrzegają przed obecnością arsenu w ryżu. Istnieją jednak metody, które pozwalają zminimalizować negatywne skutki związane z tym pierwiastkiem. Warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami, aby chronić swoje zdrowie.
Około 90% światowej produkcji ryżu pochodzi z Azji, gdzie jest on podstawowym składnikiem diety. Także w Europie ryż zyskuje na popularności, dzięki swoim licznym cennym składnikom odżywczym i prozdrowotnym właściwościom. U wielu osób stanowi on podstawę diety.
Czytaj także: Oto 5 objawów raka wątroby. Nie bagatelizuj
Ryż ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest jednak jeden problem
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Arsen w ryżu. Naukowcy znaleźli sposób by obniżyć jego poziom
Jeśli narzekasz na dolegliwości zdrowotne, to włączenie ryżu do codziennego jadłospisu jest dobrym pomysłem. Jest on bezglutenowy, lekkostrawny i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Obniża także cholesterol i wspomaga utratę nadmiaru kilogramów. Dodatkowo dostarcza organizmowi odpowiednią dawkę energii i jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich.
Niestety, oprócz błonnika, białka, witamin i minerałów, w ryżu można znaleźć arsen, którego nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. To bardzo szkodliwy pierwiastek. Ten ciężki metal zwiększa ryzyko rozwinięcia się cukrzycy, schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów płuc, skóry, wątroby, pęcherza i piersi.
Arsen wpływa także na zmiany skórne - pod jego wpływem pojawia się rogowacenie skóry oraz jej przebarwienia. Jest on także odpowiedzialny za stany zapalne przewodu pokarmowego.
Jak wyeliminować zużycie arsenu? Są różne sposoby
W Azji arsen trafia do ryżu poprzez pestycydy i nawozy sztuczne obecne w stojącej wodzie, w której ryż jest uprawiany. Chociaż żaden ryż nie jest całkowicie wolny od arsenu, istnieją sposoby na zmniejszenie jego szkodliwego wpływu. Warto zacząć od odpowiednich preferencji zakupowych.
Dbając o zdrowie, warto wybierać ryż pochodzący z kontrolowanych upraw (Stany Zjednoczone, Europa). Informację o kraju pochodzenia można znaleźć na opakowaniu. Napis "z europejskich upraw" jest gwarancją, że zawartość arsenu nie będzie w szkodliwym stężeniu. Jest on bowiem odpowiednio mierzony.
Najlepszym wyborem jest biały, oczyszczony ryż, gdyż aż 80% arsenu znajduje się w osłonkach ziarna. Ważne jest również, aby przed gotowaniem dokładnie wypłukać ryż pod bieżącą wodą za pomocą sitka. To krótki proces, ale znacząco zmniejszy obecność tego ciężkiego metalu.
Czytaj także: Najzdrowszy wybór? Jest jedno ''ale''. Eksperci alarmują
Warto także moczyć ryż w roztworze sody oczyszczonej przez całą noc. Jest on bardzo prosty do przygotowania. Podczas gotowania stosować proporcję 6 części wody na 1 część ryżu, a następnie odcedzić i wylać wodę. Stosując te wskazówki, ryzykowne składniki zostaną usunięte. Może to jednak usunąć część korzystnych właściwości ryżu, ale pomoże uniknąć zatrucia arsenem i poważnych problemów zdrowotnych.