Nie kupuj, jeśli ma ten składnik. Zwiększa ryzyko poważnej choroby
Ketchup to bardzo popularny produkt w polskiej kuchni. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Niestety, większość ketchupów dostępnych na sklepowych półkach zawiera wiele szkodliwych dodatków. Warto zatem wiedzieć, który ketchup wybrać.
Kiedy mamy ochotę na domową pizzę, hamburgera, frytki lub kiełbasę z grilla, większość z nas sięga po ketchup. Wybranie zdrowego ketchupu wcale nie jest takie łatwe, jak by się mogło wydawać. Na półkach sklepowych mamy do wyboru bardzo wiele rodzajów tego sosu pomidorowego, ale większość z nich zawiera znaczne ilości soli, cukru i konserwantów. Żaden z tych składników nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Ketchup dobrej jakości powinien zawierać w swoim składzie jak najwięcej pomidorów. Podczas kupowania sosu z tych zdrowych warzyw warto zwrócić uwagę na etykietę i sprawdzić ich zawartość. Na przykład: jeżeli ketchup ma zawartość 80 g pomidorów na 100 g produktu to jest słabej jakości. Jeśli natomiast zawiera 200 g pomidorów na 100 g sosu wtedy jego jakość jest najwyższym poziomie.
Podczas wyboru ketchupu powinniśmy także sprawdzić ilość cukru, soli oraz obecność konserwantów. Sól i cukier pełnią w sosie rolę naturalnych konserwantów, jednak nie powinny być głównym składnikiem ketchupu. Z kolei konserwanty to dodatki, które mają za zadanie sztucznie przedłużyć jego okres przydatności do spożycia. Jeżeli w składzie tego produktu występuje bezoesan sodu lub sorbinian potasu to taki sos powinniśmy odstawić na półkę.