Nie żałujemy sobie. Umierają przez nią tysiące Polaków

Sól, często określana mianem białej śmierci, jest dodatkiem do żywności, którego nadmiar może mieć poważne skutki zdrowotne. Nie tylko osoby z problemami ciśnieniowymi powinny być ostrożne, ale każdy z nas. Poznaj zagrożenia związane z nadmiernym spożyciem soli i dowiedz się, dlaczego warto ograniczyć jej ilość w diecie.

Dużo soli jest m.in. w ogórkach kiszonych. Na litr wody przypada ok. 35-40 g soliDużo soli jest m.in. w ogórkach kiszonych. Na litr wody przypada ok. 35-40 g soli
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Lekarze od lat ostrzegają przed nadmiarem soli w diecie, podkreślając, że prowadzi to do wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych. Chociaż jest powszechnie używana w kuchni, należy pamiętać, że jest również obecna w wielu przetworzonych produktach spożywczych.

Do produktów z największą zawartością soli należą m.in.: paluszki, chipsy, krakersy, fast foody, zupy w proszku, gotowe dania, warzywa w puszce oraz niektóre ryby i przetwory mięsne, kiszonki i warzywa konserwowe. Aby zadbać o zdrowie, należy unikać nadmiernego solenia potraw i zwracać uwagę na skład produktów, który jest podany na etykiecie.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dorośli spożywali nie więcej niż 5 gramów soli dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce. Nadmierne spożycie soli przyczynia się do około 1,65 mln zgonów rocznie na całym świecie, z czego w Polsce rocznie umiera 17 tys. osób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Duże spożycie soli prowadzi do wielu poważnych chorób

Wysokie spożycie soli prowadzi do nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, demencji i problemów poznawczych, a także zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, osteoporozy i kamicy nerkowej.

Regularne spożywanie dużej ilości soli zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów, zwłaszcza raka żołądka. Aby ulepszyć smak potraw bez użycia soli, warto sięgnąć po zdrowsze zamienniki, takie jak czarny pieprz, oregano, lubczyk, czosnek, gorczyca, bazylia, szałwia czy cząber.

Pozbycie się soli, jako dodatku do posiłków, może zmniejszyć ryzyko problemów z sercem i udarów o niemal jedną piątą.

Badanie UK pokazało, że osoby, które nigdy nie dodają soli do posiłków, są mniej narażone na migotanie przedsionków, niż osoby, które zawsze solą swoje jedzenie.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Katoliccy biskupi przeciw Trumpowi. Kościół "nie może milczeć"
Katoliccy biskupi przeciw Trumpowi. Kościół "nie może milczeć"
Wyniki Lotto 12.11.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 12.11.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Burza magnetyczna rozbłysła nad Niemcami. Rzadki widok
Burza magnetyczna rozbłysła nad Niemcami. Rzadki widok
Tak Rzeszów szykuje się na Boże Narodzenie. Prezydent zapowiada
Tak Rzeszów szykuje się na Boże Narodzenie. Prezydent zapowiada
Warto dziś spojrzeć w niebo. To będzie niezwykły spektakl
Warto dziś spojrzeć w niebo. To będzie niezwykły spektakl
Niemcy zatrzymali go na granicy. Miał planować zamachy
Niemcy zatrzymali go na granicy. Miał planować zamachy
Afera korupcyjna w Ukrainie. Ministra energetyki podała się do dymisji
Afera korupcyjna w Ukrainie. Ministra energetyki podała się do dymisji
Te maile pogrążą Trumpa? Ujawnili, co pisał Epstein
Te maile pogrążą Trumpa? Ujawnili, co pisał Epstein
Wulkan szykuje się do erupcji? Niepokojące doniesienia z europejskiej wyspy
Wulkan szykuje się do erupcji? Niepokojące doniesienia z europejskiej wyspy
Jest za darmo. Zaleca go 2/3 psychiatrów w Polsce
Jest za darmo. Zaleca go 2/3 psychiatrów w Polsce
Zaczepił o stalową linkę na drodze. Doszło do poważnego wypadku
Zaczepił o stalową linkę na drodze. Doszło do poważnego wypadku
Sceny w Załucznem. Przyjechali energetycy, w ruch poszła siekiera
Sceny w Załucznem. Przyjechali energetycy, w ruch poszła siekiera