Nie żałujemy sobie. Umierają przez nią tysiące Polaków

Sól, często określana mianem białej śmierci, jest dodatkiem do żywności, którego nadmiar może mieć poważne skutki zdrowotne. Nie tylko osoby z problemami ciśnieniowymi powinny być ostrożne, ale każdy z nas. Poznaj zagrożenia związane z nadmiernym spożyciem soli i dowiedz się, dlaczego warto ograniczyć jej ilość w diecie.

Dużo soli jest m.in. w ogórkach kiszonych. Na litr wody przypada ok. 35-40 g soliDużo soli jest m.in. w ogórkach kiszonych. Na litr wody przypada ok. 35-40 g soli
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Lekarze od lat ostrzegają przed nadmiarem soli w diecie, podkreślając, że prowadzi to do wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych. Chociaż jest powszechnie używana w kuchni, należy pamiętać, że jest również obecna w wielu przetworzonych produktach spożywczych.

Do produktów z największą zawartością soli należą m.in.: paluszki, chipsy, krakersy, fast foody, zupy w proszku, gotowe dania, warzywa w puszce oraz niektóre ryby i przetwory mięsne, kiszonki i warzywa konserwowe. Aby zadbać o zdrowie, należy unikać nadmiernego solenia potraw i zwracać uwagę na skład produktów, który jest podany na etykiecie.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dorośli spożywali nie więcej niż 5 gramów soli dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce. Nadmierne spożycie soli przyczynia się do około 1,65 mln zgonów rocznie na całym świecie, z czego w Polsce rocznie umiera 17 tys. osób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Duże spożycie soli prowadzi do wielu poważnych chorób

Wysokie spożycie soli prowadzi do nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, demencji i problemów poznawczych, a także zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, osteoporozy i kamicy nerkowej.

Regularne spożywanie dużej ilości soli zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów, zwłaszcza raka żołądka. Aby ulepszyć smak potraw bez użycia soli, warto sięgnąć po zdrowsze zamienniki, takie jak czarny pieprz, oregano, lubczyk, czosnek, gorczyca, bazylia, szałwia czy cząber.

Pozbycie się soli, jako dodatku do posiłków, może zmniejszyć ryzyko problemów z sercem i udarów o niemal jedną piątą.

Badanie UK pokazało, że osoby, które nigdy nie dodają soli do posiłków, są mniej narażone na migotanie przedsionków, niż osoby, które zawsze solą swoje jedzenie.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady