Nie żałujemy sobie. Umierają przez nią tysiące Polaków

Sól, często określana mianem białej śmierci, jest dodatkiem do żywności, którego nadmiar może mieć poważne skutki zdrowotne. Nie tylko osoby z problemami ciśnieniowymi powinny być ostrożne, ale każdy z nas. Poznaj zagrożenia związane z nadmiernym spożyciem soli i dowiedz się, dlaczego warto ograniczyć jej ilość w diecie.

Nie żałujemy sobie. Umierają przez nią tysiące PolakówDużo soli jest m.in. w ogórkach kiszonych. Na litr wody przypada ok. 35-40 g soli
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
104

Lekarze od lat ostrzegają przed nadmiarem soli w diecie, podkreślając, że prowadzi to do wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych. Chociaż jest powszechnie używana w kuchni, należy pamiętać, że jest również obecna w wielu przetworzonych produktach spożywczych.

Do produktów z największą zawartością soli należą m.in.: paluszki, chipsy, krakersy, fast foody, zupy w proszku, gotowe dania, warzywa w puszce oraz niektóre ryby i przetwory mięsne, kiszonki i warzywa konserwowe. Aby zadbać o zdrowie, należy unikać nadmiernego solenia potraw i zwracać uwagę na skład produktów, który jest podany na etykiecie.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dorośli spożywali nie więcej niż 5 gramów soli dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce. Nadmierne spożycie soli przyczynia się do około 1,65 mln zgonów rocznie na całym świecie, z czego w Polsce rocznie umiera 17 tys. osób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Duże spożycie soli prowadzi do wielu poważnych chorób

Wysokie spożycie soli prowadzi do nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, demencji i problemów poznawczych, a także zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, osteoporozy i kamicy nerkowej.

Regularne spożywanie dużej ilości soli zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów, zwłaszcza raka żołądka. Aby ulepszyć smak potraw bez użycia soli, warto sięgnąć po zdrowsze zamienniki, takie jak czarny pieprz, oregano, lubczyk, czosnek, gorczyca, bazylia, szałwia czy cząber.

Pozbycie się soli, jako dodatku do posiłków, może zmniejszyć ryzyko problemów z sercem i udarów o niemal jedną piątą.

Badanie UK pokazało, że osoby, które nigdy nie dodają soli do posiłków, są mniej narażone na migotanie przedsionków, niż osoby, które zawsze solą swoje jedzenie.

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Taki gigant na talerzu. Podali cenę. Ludzie łapią się za głowy
Taki gigant na talerzu. Podali cenę. Ludzie łapią się za głowy
12-letni Krzyś zginął na pasach. Wyrok oburzył rodzinę
12-letni Krzyś zginął na pasach. Wyrok oburzył rodzinę
Mija 90 lat od śmierci Piłsudskiego. Dobra i zła legenda trwa
Mija 90 lat od śmierci Piłsudskiego. Dobra i zła legenda trwa
Chińskie meble zalewają rynek. To poważne wyzwanie dla polskich firm
Chińskie meble zalewają rynek. To poważne wyzwanie dla polskich firm
Śmierć strażaka po bójce w OSP. Prokuratura zmienia ustalenia
Śmierć strażaka po bójce w OSP. Prokuratura zmienia ustalenia
Gruchnęły wieści o 15 maja. "To niestety nie jest żart"
Gruchnęły wieści o 15 maja. "To niestety nie jest żart"
Brat papieża wspiera Trumpa? Ujawniono kontrowersyjne posty
Brat papieża wspiera Trumpa? Ujawniono kontrowersyjne posty
Ćwiczą na przesmyku suwalskim. Litewski generał zabrał głos
Ćwiczą na przesmyku suwalskim. Litewski generał zabrał głos
39-letni Polak zaginął w Niemczech. Taki telefon wykonał 7 maja
39-letni Polak zaginął w Niemczech. Taki telefon wykonał 7 maja
Czy Indie i Pakistan utrzymają rozejm? Apel USA i Wielkiej Brytanii
Czy Indie i Pakistan utrzymają rozejm? Apel USA i Wielkiej Brytanii
Nie żyje legenda wrestlingu. Miał 60 lat
Nie żyje legenda wrestlingu. Miał 60 lat
Zgubiono dużą gotówkę. Odkrycie pod sklepem budowlanym
Zgubiono dużą gotówkę. Odkrycie pod sklepem budowlanym