Milena Górecka| 

Dodawaj tylko szczyptę. W większych ilościach działa psychoaktywnie

33

Gałka muszkatołowa jest przyprawą cenioną za swój charakterystyczny smak i aromat, znalazła też szerokie zastosowanie w kuchniach na całym świecie. Dlaczego warto włączyć ją do swojego menu i jednocześnie dbać o to, by nie znalazło się jej w diecie za dużo?

Dodawaj tylko szczyptę. W większych ilościach działa psychoaktywnie
Gałka muszkatołowa jest zdrowa pod warunkiem, że nie przesadzamy z jej ilością (Licencjodawca)

Składniki odżywcze gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa jest źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy (w tym witaminę A, C, B) minerały (żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, sód i cynk) oraz wiele przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki w organizmie. Co daje nam dosypanie szczypty gałki muszkatołowej do obiadu?

Wsparcie odporności

Przeciwutleniacze obecne w gałce muszkatołowej, takie jak beta-karoten i kryptoksantyna, odgrywają kluczową rolę w poprawie odporności. Wspomagają organizm w walce z infekcjami oraz przyczyniają się do ogólnego wzmocnienia układu odpornościowego.

Poprawa funkcji trawiennych

Gałka muszkatołowa jest ceniona za swoje właściwości wspomagające trawienie. Pomaga w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia, niestrawność czy zaparcia. Jej działanie przeciwzapalne i relaksujące wspiera zdrowie układu pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Łagodzenie bólu

Tradycyjnie gałka muszkatołowa była stosowana jako środek łagodzący ból. Może przynieść ulgę w przypadku bólów mięśniowych, stawowych, a także w łagodzeniu bólu zębów.

Wspomaganie zdrowia psychicznego

Istnieją dowody wskazujące na to, że gałka muszkatołowa może mieć pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne. Zawarte w niej składniki mogą pomagać w redukcji stresu i napięcia, a także wspierają zdrowy sen.

Zastosowanie kulinarne

Gałka muszkatołowa jest wszechstronna i uniwersalna w kuchni – dodawana jest do ciast, deserów mlecznych, mięs, zup, sosów, kakao i grzanego wina, warzyw (korzeniowych), lasagne i innych potraw z makaronu.

Ważne jest jednak, by stosować ją z umiarem. Zalecana dzienna dawka to nie więcej niż pół grama. W wyższych dawkach może działać toksycznie.

Toksyczność gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa zawiera kilka naturalnych związków, które w wyższych dawkach są toksyczne dla ludzkiego organizmu. Głównymi substancjami odpowiedzialnymi za toksyczność są mirystycyna i elemicyna – związki chemiczne należące do grupy olejków eterycznych.

Mirystycyna i elemicyna w małych ilościach nadają gałce muszkatołowej charakterystyczny smak i aromat, jednak w dużych dawkach mogą działać psychoaktywnie, wywołując efekty halucynogenne i deliryczne.

Nadmierne spożycie gałki muszkatołowej może powodować również inne negatywne skutki zdrowotne, takie jak nudności, wymioty, przyspieszone bicie serca (tachykardia), bóle brzucha, suchość w ustach i ogólne osłabienie. W bardzo wysokich dawkach, zatrucie gałką muszkatołową może być potencjalnie śmiertelne.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić