Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Ta przyprawa jest w każdym domu. Niszczy komórki rakowe

14

Mieszkańcy regionów śródziemnomorskich szczególnie cenią sobie tę przyprawę, którą chętnie dodają do sosów, pizzy, oraz dań mięsnych i warzywnych. Warto zauważyć, że nie tylko wzbogaca ona smak potraw, ale również ma liczne korzyści zdrowotne. Poznaj niezwykłe właściwości oregano.

Ta przyprawa jest w każdym domu. Niszczy komórki rakowe
Ta przyprawa jest w każdym domu. Niszczy komórki rakowe (Getty Images, Moskow)

Oregano, znane również jako lebiodka pospolita, to roślina, którą łatwo rozpoznać po niewielkich zielonych listkach i specyficznym, lekko pieprzowym aromacie. Co ważne, oregano jest często mylone z majerankiem, dlatego jego potoczna nazwa to "dziki majeranek".

Ta popularna przyprawa zawiera m.in.: potas, cynk, żelazo, magnez, wapń, witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B, garbniki, tymol, karwakrol oraz błonnik pokarmowy. Oregano zawiera w sobie także fitosterole, które w połączeniu z cukrem tworzą glikozydy, często wykorzystywane w medycynie jako lek.

Dalsza część artykułu pod wideo

Zobacz także: 5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne

Oregano dzięki zawartości licznych cennych składników ma właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające. Zawarty w oregano olejek tymolowy często wykorzystuje się z kolei do płukania gardła czy leczenia trudno gojących się ran.

Najzdrowsza przyprawa. Nie żałuj sobie

Z badań opublikowanych w czasopiśmie "Phytotherapy Research" wynika, że oregano wspomaga leczenie nowotworu wątroby, piersi i płuc. Ponadto naukowcy z Long Island University w Nowym Jorku udowodnili, że karwakrol obecny w oregano potrafi zniszczyć komórki raka prostaty. Stosowanie tej przyprawy wpływa także pozytywnie na zmiany wywołane upływem czasu. Zawarte w oregano antyoksydanty chronią bowiem organizm przed nadmiarem wolnych rodników, zmniejszając stres oksydacyjny i spowalniając naturalne procesy starzenia.

Olejek wyprodukowany z oregano obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Działa także wykrztuśnie i rozkurczowo, co sprawia, że jest skuteczny przy zapaleniu oskrzeli, astmie i zapaleniu migdałków. Jego działanie jest więc wyjątkowo wszechstronne.

Z lebiodki pospolitej można przyrządzić napar wspomagający trawienie, wzmacniający odporność na sezonowe infekcje i łagodzący ich objawy. Napój ten jest polecany osobom zmagającym się z biegunką, bólem mięśni i uporczywym kaszlem. Mało kto wie, że herbatka z oregano może służyć również jako maseczka odświeżająca i tonizująca skórę. Co ważne, jej przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy zastygły napar połączyć ze sproszkowaną zieloną glinką, dostępną w większości sklepów kosmetycznych.

Gdzie rośnie oregano?

Oregano to bardzo popularna przyprawa. Rośnie m.in. w Afryce Południowej czy Azji, ale występuje także pospolicie na całym terytorium Polski. Oregano kwitnie od czerwca do września, a w przypadku sprzyjających warunków nawet do października. Roślinę znajdziemy głównie w dobrze oświetlonych lasach czy wysokich zaroślach.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić