Ta przyprawa jest w każdym domu. Niszczy komórki rakowe
Mieszkańcy regionów śródziemnomorskich szczególnie cenią sobie tę przyprawę, którą chętnie dodają do sosów, pizzy, oraz dań mięsnych i warzywnych. Warto zauważyć, że nie tylko wzbogaca ona smak potraw, ale również ma liczne korzyści zdrowotne. Poznaj niezwykłe właściwości oregano.
Oregano, znane również jako lebiodka pospolita, to roślina, którą łatwo rozpoznać po niewielkich zielonych listkach i specyficznym, lekko pieprzowym aromacie. Co ważne, oregano jest często mylone z majerankiem, dlatego jego potoczna nazwa to "dziki majeranek".
Ta popularna przyprawa zawiera m.in.: potas, cynk, żelazo, magnez, wapń, witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B, garbniki, tymol, karwakrol oraz błonnik pokarmowy. Oregano zawiera w sobie także fitosterole, które w połączeniu z cukrem tworzą glikozydy, często wykorzystywane w medycynie jako lek.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Zobacz również: 60 tysięcy Polaków rocznie umiera. Pierwszy objaw to zmęczenie
Dalsza część artykułu pod wideo
Oregano dzięki zawartości licznych cennych składników ma właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające. Zawarty w oregano olejek tymolowy często wykorzystuje się z kolei do płukania gardła czy leczenia trudno gojących się ran.
Najzdrowsza przyprawa. Nie żałuj sobie
Z badań opublikowanych w czasopiśmie "Phytotherapy Research" wynika, że oregano wspomaga leczenie nowotworu wątroby, piersi i płuc. Ponadto naukowcy z Long Island University w Nowym Jorku udowodnili, że karwakrol obecny w oregano potrafi zniszczyć komórki raka prostaty. Stosowanie tej przyprawy wpływa także pozytywnie na zmiany wywołane upływem czasu. Zawarte w oregano antyoksydanty chronią bowiem organizm przed nadmiarem wolnych rodników, zmniejszając stres oksydacyjny i spowalniając naturalne procesy starzenia.
Zobacz również: Groźny niedobór. Serce nie ma siły, zwiększa ryzyko zawału
Olejek wyprodukowany z oregano obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Działa także wykrztuśnie i rozkurczowo, co sprawia, że jest skuteczny przy zapaleniu oskrzeli, astmie i zapaleniu migdałków. Jego działanie jest więc wyjątkowo wszechstronne.
Zobacz również: Bardziej zabójczy niż alkohol. Odpowiada za siedem typów raka
Z lebiodki pospolitej można przyrządzić napar wspomagający trawienie, wzmacniający odporność na sezonowe infekcje i łagodzący ich objawy. Napój ten jest polecany osobom zmagającym się z biegunką, bólem mięśni i uporczywym kaszlem. Mało kto wie, że herbatka z oregano może służyć również jako maseczka odświeżająca i tonizująca skórę. Co ważne, jej przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy zastygły napar połączyć ze sproszkowaną zieloną glinką, dostępną w większości sklepów kosmetycznych.
Gdzie rośnie oregano?
Oregano to bardzo popularna przyprawa. Rośnie m.in. w Afryce Południowej czy Azji, ale występuje także pospolicie na całym terytorium Polski. Oregano kwitnie od czerwca do września, a w przypadku sprzyjających warunków nawet do października. Roślinę znajdziemy głównie w dobrze oświetlonych lasach czy wysokich zaroślach.