Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Nigdy nie gotuj dwa razy. Wypłukuje cenne minerały z organizmu

3
Podziel się

Do zaparzenia kawy lub herbaty potrzebujemy przegotowanej, lub wrzącej wody. Dzięki procesowi gotowania wody zmniejsza się jej twardość i poprawia smak. Okazuje się jednak, że ponowne zagotowanie wody zmienia w pewnym stopniu jej właściwości. Czy zatem powinniśmy gotować wodę tylko raz?

Nigdy nie gotuj dwa razy. Wypłukuje cenne minerały z organizmu
(Getty Images)
bEUCKubp

Ile razy gotować wodę?

"Z przeprowadzonych przeze mnie i moich studentów doświadczeń wynika, że po powtórnym zagotowaniu wody zmalała w niej ilość związków wapnia oraz nieznacznie ilość związków magnezu" - wyjaśniła dla WP abcZdrowie* dr Agnieszka Nawirska-Olszańska* z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Woda posiada składniki odżywcze, które są niezbędne do funkcjonowania żywych organizmów, takie jak: węglany, wodorowęglany magnezu i wapnia. Z badań wynika jednak, że gotowana po raz drugi, chociaż nie staje się toksyczna, to nie zaleca się jej spożywać.

bEUCKubr

Wapń w wodzie

Po dwukrotnym przegotowaniu tarci cenny mikroelement, jakim jest wapń. Picie takiej wody powoduje wypłukiwanie tego cennego składnika mineralnego z organizmu. Nie powinniśmy również spożywać wody stojącej od dwóch dni w dzbanku, ze względu na rozwijające się w niej mikroorganizmy. Może więc spowodować poważne problemy żołądkowe, np. biegunkę.

Jakość wody w większości zależy od jej pochodzenia. Woda pobierana ze źródeł głębiowych jest zdrowsza niż ta, którą pozyskuje się ze źródeł powierzchniowych, np. z rzeki. Znaczenie też ma stan wodociągów, przez które płynie woda, zanim dostanie się do naszego kranu. Jeżeli są to stare przewody wodociągowe, w wodzie mogą znajdować się znikome ilości* metali ciężkich*, np. żelaza.

bEUCKubx

Woda pozyskiwana z płytkich źródeł podziemnych zawiera z kolei szkodliwe azotany i azotyny, jednak są one usuwane podczas uzdatniania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEUCKubS
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
bajabongo
9 miesięcy temu
to nie ma większego znaczenia ile razy. Wystarczy raz zagotować aby rozpuszczalne jony wapnia i magnezu przeszły w formę nierozpuszczalną i pod postacią tzw kamienia częściowo osadzać np w czajniku. Resztę pijemy i nie przyswajamy.
Kto to pisze
9 miesięcy temu
Co za bzdury! Jak mogą rozwijać się mikroorganizmy w przegotowanej wodzie! To w butelkach to już powinna być trucizna!
Andre
9 miesięcy temu
Jestem pierwszy. Hurra. Ok a co z florem i chlorem. Te rrucizny dodają jak opętani. Zatem byłaby zdrowa gdyby jej nie zepsuli.
bEUCKubT
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić