o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KAM
|

Nigdy nie używaj do smażenia. Olej, który lepiej omijać z daleka

66
Podziel się

Nie wszystkie oleje roślinne wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Okazuje się, że olej sojowy nie należy do najzdrowszych produktów spożywczych. Dowiedz się, jak wpływa na nasz organizm.

Olej sojowy może być szkodliwy dla zdrowia
Olej sojowy może być szkodliwy dla zdrowia
bESLGWSt

Lekarze i eksperci żywieniowi z całego ostrzegają przed szkodliwym wpływem oleju sojowego na kondycję zdrowotną naszego organizmu. Ten rodzaj tłuszczu podczas kontaktu z wysoką temperaturą staje się podatny na działanie tlenu, co sprawia, że obecne w oleju sojowym wielonienasycone kwasy tłuszczowe się utleniają.

Wpływa to negatywnie na prawidłowe ciśnienie tętnicze i podnosi stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Poza tym, gdy wielonienasycone kwasy tłuszczowe są wystawione na działanie wysokiej temperatury, wówczas powstają bardzo szkodliwe dla organizmu rakotwórcze substancje. Dlatego podczas zakupów, zamiast sięgać po olej sojowy, lepiej wybrać jego zdrowszy zamiennik.

bESLGWSv

Zdaniem ekspertów inne produkty sojowe również mogą być szkodliwe. Soję możemy podzielić na sfermentowaną znajdująca się m.in. w sosie sojowym, miso, tempeh czy natto oraz niesfermentowaną występującą w tofu, mleku sojowym i edamame. Jedne z najnowszych badań naukowych wykazały, że soja niesfermentowana zwiększa poziom estrogenów w organizmie, podnosi ryzyko rozwoju raka piersi, a także może prowadzić do problemów z płodnością i tarczycą.

Watro, także wspomnieć, że podczas uprawy soi nierzadko stosuje się środki chwastobójcze zawierające glifosat. Ten związek chemiczny przez wielu specjalistów jest uznawany za substancję o właściwościach kancerogennych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bESLGWSW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(66)
Anka
miesiąc temu
Te wszystkie artykuły co zdrowe co nie ,, o ziemię potłuc ,, nie chcę się czytać tych bzdur. Dziś zdrowe jutro nie...Komu wierzyć, kogo słuchać????
Jolka
miesiąc temu
A Polski olej jest zatruty RANDAPEM omijać z daleka
Qwerty
miesiąc temu
A co z wszystkimi wędlinami, do których jest dodawana soja jako wypełniacz???
bESLGWSX
hmmm
miesiąc temu
Smaży to się najlepiej na fryturze czy smalcu a nie na oleju roślinnym,oleje roślinne najlepsze są do sałatek,masła zwykłego też się nie smaży jedynie klarowane.Niby że margaryny też się nadają ale jednak wydzielają tam jakieś związki chemiczne rakotwórcze,najlepiej to gotować,,upiec,poddusić 😉 np.jakąś kure,gęsine ewentualnie na surowo jak ktos preferuje a nie smażyć i tyle.
pe1
miesiąc temu
Kolejna porcja bredni „zdrowotnych”. Cholesterol nie bierze się ze spożywanego tłuszczu. Cholesterol jest produkowany przez organizm do leczenia stanów zapalnych, którym sprzyja dieta bogata w cukier. Przestańcie namawiać ludzi do ograniczania spożycia tłuszczy, które są mega potrzebne. To cukier trzeba rugować!!!
RAZ
miesiąc temu
To zamykamy fabryki oleju,no portal,zgłoś, że trzeba zamknąć fabryki,a nie piszecie farmazo y,tylko na tyle Was stać....
Miki 69
miesiąc temu
Olej jest zdrowy. W 30 letnim MB 190 spala się na pół z ON, ale jest dużo tańszy. Gdy mam kaprys to kupuje go w markecie, często też dostaje banieczki od kolegi z restauracji - ja go po prostu utylizuje przez rurę wydechowa. Korzyść i oszczędność swych stron !!
Sabrina
miesiąc temu
Po podgrzniu do wszystkie tłuszcze niewiele różnią się od smalcu
jaś
miesiąc temu
W latach 90 polskie masło też było bardzo szkodliwe,tylko RAMA można było smarować z2 stron
101-latek
miesiąc temu
Ja używam tylko smalcu, słoninki i boczusiu. A olej staram się mieć w głowie.
Tekla
miesiąc temu
Ponad 90 % soi na świecie jest GMO. I TAK istnieje ryzyko że spożywając produkty oparte o soję,spożywamy soję GMO. W Polsce też uprawia się soję i produkuje olej sojowy. Olej sojowy jest wyśmienity i zdrowy ale TYLKO NA ZIMNO. Podobnie jak słonecznikowy. Pasze produkowane z rodzimej soi są wykorzystywane przy skarmianiu zwierząt. Bo nie ma innego równie dobrze i szybko przyswajalnego białka. Niestety areał soi uprawianej w Polsce nie zaspokaja potrzeb żywnościowych związanych z hodowla zwierząt. Stąd konieczny import.
Portal
miesiąc temu
Pozdrawiam. Miłego dnia.
Markus99
miesiąc temu
Ja uzywam olio extra vergine
bESLGWSP
Marian
miesiąc temu
Te oleje to tylko na reklamie ładnie wyglądają i jakich to właściwości zdrowotnych nie mają.Ja się wychowałem na gospodarstwie wszystko robiło się na swoim smalcu i nikt nie był otyły I jedzenie było dobre a teraz wszystko robi się na olejach a potem szuka się dietetyka bo urosła 3 opona.Ide do pracy pozdrawiam i miłego dnia😉😉😉
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić