Pij zwłaszcza zimą. 5 napojów, które wzmocnią odporność

16

Zimą warto zadbać o to, by nasze ciało nie było wychłodzone. To uchroni nas przed wieloma infekcjami wywołanymi przez wirusy i bakterie. Do codziennego menu włącz rozgrzewające napoje. Oto kilka z nich.

Pij zwłaszcza zimą. 5 napojów, które wzmocnią odporność
(Archiwum prywatne)

Mleko z kurkumą

Warto spróbować tego napoju, ponieważ kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw. Składniki tej mikstury to:

  • mleko migdałowe,
  • mleko kokosowe,
  • kurkuma,
  • miód,
  • imbir,
  • cynamon,
  • wanilia,
  • gałka muszkatołowa.

Wszystko należy wymieszać w blenderze i podgrzać. Mleko z kurkumą to aromatyczny wywar, który wspomaga nasz układ odpornościowy oraz dobrze działa na bolące stawy i stany zapalne w naszym organizmie.

Kakao

Kakao posiada mnóstwo antyoksydantów wzmacniających odporność, chroniących nas przed chorobami cywilizacyjnymi oraz spowalniającymi procesy starzenia. Kupując kakao, wybieraj naturalne surowe zamiast sztucznej dosładzanej mieszanki. Napój możemy wzbogacić szczyptą cynamonu, który ma działanie przeciwzapalne i dobrze radzi sobie z wirusami i bakteriami.

Herbata z cytryńca chińskiego

Jest to leczniczy napój przyrządzany z liści i kory cytryńca chińskiego. Napar z tej egzotycznej rośliny poprawia samopoczucie, redukuje poziom cukru we krwi i dobrze działa na trawienie.

Chai tea

Ten hinduski napój to czarna herbata z przyprawami. Swój korzenny aromat zawdzięcza takim dodatkom jak cynamon, kardamon, imbir, goździki i czarny pieprz. Do herbaty dodawane jest też gorące mleko. Można ją dosłodzić miodem lub syropem z agawy. Napój działa rozgrzewająco i wzmacniająco oraz dodaje energii.

Gorąca czekolada

Jedna filiżanka tego napoju ma w sobie więcej antyoksydantów niż kieliszek czerwonego wina i pięć razy więcej niż herbata. Najlepiej wybrać czekoladę, która zawiera minimum 70 proc. kakao. Posiekaną czekoladę podgrzewamy z wodą i mlekiem. Możemy dodać do niej szczyptę papryczki chili, co wzmocni jej smak.

Herbata imbirowa

Zamiast porannej kawy możemy sięgnąć po ten pobudzający napój, który dobrze działa na trawienie i zwiększa odporność. Imbir świetnie rozgrzewa i dobrze sprawdza się w walce z bakteriami i wirusami. Do herbaty możemy dodać również cytrynę i miód, które poprawią smak i właściwości lecznicze tego naparu.

Autor: KKG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić