Odstawiła cukier z dnia na dzień. Tak zareagował jej organizm

60

Dorota odstawiła cukier na osiem miesięcy. Postanowiła go wyeliminować z kilku przyczyn. Słodkie przekąski były jej słabością i niszczyły efekty ciężkiej pracy nad sylwetką. Co więcej, zaczęła też przyjmować leki na nadczynność tarczycy. To właśnie troska o stan zdrowia w głównej mierze wpłynęła na jej decyzję. Jakie były efekty kuracji?

Odstawiła cukier z dnia na dzień. Tak zareagował jej organizm
(Archiwum prywatne)

Cukier czai się wszędzie

Cukier jest nie tylko głównym składnikiem słodkich przekąsek takich jak słodkie batony czy czekolada. Znajduje się także w mniej oczywistych produktach takich jak wody smakowe, przeciery owocowe dla dzieci, czy sosy pomidorowe.

Co więcej, jest jednym z ich głównych składników. Jeśli chcesz go wyeliminować, podobnie jak bohaterka artykułu, musisz dokładnie czytać etykiety i eliminować te produkty, które mają cukier na pierwszym, drugim lub trzecim miejscu w składzie.

Pierwsze tygodnie bez cukru

Pierwsze dwa tygodnie były bardzo ciężkie. Odczuwałam ciągły ból, który w miarę upływu czasu tracił na sile. Objawy podobne do tych migrenowych: ucisk w czaszce, ból szczęki, nudności, zawroty głowy. Ciągle chciało mi się pić, ponieważ mój układ trawienny zaczynał lekko przyspieszać - opisywała Dorota.

Dolegliwości ustąpiły po dwóch tygodniach, a z biegiem czasu było tylko lepiej.

Po dwóch tygodniach wiedziałam, które produkty mogę jeść, a które sobie odpuścić. Wróciłam do regularnych ćwiczeń. Pilnuję regularności posiłków i ich wartości odżywczych - przyznaje Dorota.

Efekty odstawienia cukru

W pierwszym miesiącu zrzuciłam ok. 2 kg, później po pół kg miesięcznie. Dziś mam więcej energii i nie potrzebuję wspomagaczy. Nie piję kawy - nie muszę. Nie czuję się zmęczona. Co ciekawe, odkryłam nowe smaki – kubki smakowe stały się bardziej wrażliwe. Czarnuszka, której nie lubiłam, stała się moją ulubioną przyprawą. Wszystkie dania mają bardziej wyrazisty smak - twierdzi Dorota.

Odstawienie cukru zmobilizowało ją do gotowania i pozwoliło oszczędzić trochę pieniędzy. Dorota przyznaje jednak, że popełniła kilka błędów podczas odstawiania cukru.

Najgorsze jest to, że zrobiłam to w sposób radykalny – z dnia na dzień, a powinno się to robić stopniowo. Doczytałam o tym przy okazji szukania powodów mojego bólu głowy. Mogłam też ułożyć sobie plan posiłków od razu i włączyć do diety więcej owoców. Może wówczas uniknęłabym syndromu odstawienia - ostrzega.

Autor: KKG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić