Odstawiła cukier z dnia na dzień. Tak zareagował jej organizm
Dorota odstawiła cukier na osiem miesięcy. Postanowiła go wyeliminować z kilku przyczyn. Słodkie przekąski były jej słabością i niszczyły efekty ciężkiej pracy nad sylwetką. Co więcej, zaczęła też przyjmować leki na nadczynność tarczycy. To właśnie troska o stan zdrowia w głównej mierze wpłynęła na jej decyzję. Jakie były efekty kuracji?
Cukier czai się wszędzie
Cukier jest nie tylko głównym składnikiem słodkich przekąsek takich jak słodkie batony czy czekolada. Znajduje się także w mniej oczywistych produktach takich jak wody smakowe, przeciery owocowe dla dzieci, czy sosy pomidorowe.
Co więcej, jest jednym z ich głównych składników. Jeśli chcesz go wyeliminować, podobnie jak bohaterka artykułu, musisz dokładnie czytać etykiety i eliminować te produkty, które mają cukier na pierwszym, drugim lub trzecim miejscu w składzie.
Pierwsze tygodnie bez cukru
Pierwsze dwa tygodnie były bardzo ciężkie. Odczuwałam ciągły ból, który w miarę upływu czasu tracił na sile. Objawy podobne do tych migrenowych: ucisk w czaszce, ból szczęki, nudności, zawroty głowy. Ciągle chciało mi się pić, ponieważ mój układ trawienny zaczynał lekko przyspieszać - opisywała Dorota.
Dolegliwości ustąpiły po dwóch tygodniach, a z biegiem czasu było tylko lepiej.
Po dwóch tygodniach wiedziałam, które produkty mogę jeść, a które sobie odpuścić. Wróciłam do regularnych ćwiczeń. Pilnuję regularności posiłków i ich wartości odżywczych - przyznaje Dorota.
Efekty odstawienia cukru
W pierwszym miesiącu zrzuciłam ok. 2 kg, później po pół kg miesięcznie. Dziś mam więcej energii i nie potrzebuję wspomagaczy. Nie piję kawy - nie muszę. Nie czuję się zmęczona. Co ciekawe, odkryłam nowe smaki – kubki smakowe stały się bardziej wrażliwe. Czarnuszka, której nie lubiłam, stała się moją ulubioną przyprawą. Wszystkie dania mają bardziej wyrazisty smak - twierdzi Dorota.
Odstawienie cukru zmobilizowało ją do gotowania i pozwoliło oszczędzić trochę pieniędzy. Dorota przyznaje jednak, że popełniła kilka błędów podczas odstawiania cukru.
Najgorsze jest to, że zrobiłam to w sposób radykalny – z dnia na dzień, a powinno się to robić stopniowo. Doczytałam o tym przy okazji szukania powodów mojego bólu głowy. Mogłam też ułożyć sobie plan posiłków od razu i włączyć do diety więcej owoców. Może wówczas uniknęłabym syndromu odstawienia - ostrzega.