Pomoże przy zapaleniu stawów i bólu pleców. Nie ma skutków ubocznych

0

Jest jedną z najzdrowszych przyprawa na świecie, dlatego powinna być stale obecna w twojej kuchni. Dowiedz się, dlaczego warto regularne dodawać kurkumę do ulubionych potraw.

Kurkuma ma silne działanie przeciwzapalne.
Kurkuma ma silne działanie przeciwzapalne.

Ból kręgosłupa to schorzenie, na które cierpi większość populacji. Powodem tego rodzaju dolegliwości może być siedząca praca, mała aktywność fizyczna, otyłość lub nadmierny wysiłek. Naukowcy twierdzą, że do przyczyn bólów pleców można zaliczyć również nieodpowiedni sposób odżywiania.

Według badaczy z National Health Service włączenie jednej z popularnych przypraw może zaradzić bólom pleców. Mowa tu o bliskiej kuzynce imbiru czyli kurkumie.

Dodawanie kurkumy do codziennych potraw wpływa korzystnie na układ trawienny oraz pracę wątroby i trzustki. Poza tym przyprawa wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu przeciwdziała niszczeniu komórek i łagodzi bóle stawów, bóle reumatyczne, a także bóle pleców. Swoje prozdrowotne właściwości ta indyjska, żółtopomarańczowa przyprawa zawdzięcza zawartej w niej kurkuminie.

Ten organiczny związek chemiczny jest silnym przeciwutleniaczem zmniejszającym ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych, takich jak rak trzustki, wątroby, jamy ustnej, prostaty czy szyjki macicy. Zdrowe potrawy z dodatkiem kurkumy wpłyną też pozytywnie na nasz układ odpornościowy, zapobiegając różnego rodzaju infekcjom.

Dodawanie kurkumy do potraw pomaga złagodzić ból w okolicach kręgosłupa. Należy jednak pamiętać, że poza odpowiednią dietą ważne jest także regularne rozciąganie i utrzymanie optymalnej wagi ciała.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić