Kamil S. Sikora| 

Potężna broń. Na chore stawy i nerwobóle

26

Dolegliwości bólowe wywołane przez chorobę stawów podobnie jak nerwobóle potrafią być bardzo uciążliwe i zaburzać codzienne funkcjonowanie. Żeby sobie z nimi poradzić, warto sięgnąć po leczniczy preparat na bazie łatwo dostępnych składników. Koniecznie wypróbuj tę sprawdzoną i skuteczną domową recepturę.

Potężna broń. Na chore stawy i nerwobóle
Domowa mikstura na ból stawów (Licencjodawca, Danyael)

Papryczka chilli obecna w prozdrowotnej miksturze ma w sobie sporo kapsaicyny. To właśnie ta substancja nadaje jej charakterystyczny ostry i pękający smak. Poza tym kapsaicyna działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie.

Substancja ta usprawnia również pracę układu krążenia, procesy metaboliczne i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Pozostałe składniki, czyli oliwa z oliwek, jagody jałowca i rozmaryn - także wykazują właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Po ten domowy preparat powinny sięgać zwłaszcza pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów, artretyzmem, nerwobólami, łuszczycą, dyskopatią, neuropatią cukrzycową, neuralgią nerwu trójdzielnego i fibromialgią. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 10 niewielkich, suszonych papryczek chilli,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • 2 gałązki rozmarynu,

4 jagody jałowca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Co jedzą szczupli ludzie?

Na początek należy zmielić suche papryczki chilli za pomocą moździerza lub blendera. Następnie rozgniatamy owoce jałowca i łamiemy gałązki rozmarynu na drobne kawałki. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników przekładamy całość do niewielkiego słoika. Mieszankę skrapiamy niewielką ilością spirytusu i zalewamy lekko podgrzaną oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Szklany pojemnik zakręcamy i zostawiamy na ok. 10 dni. Po tym czasie preparat odcedzamy za pomocą gazy. Żeby przyspieszyć macerację, pojemnik z mieszaniną wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po upływie 24 godzin słoik ponownie podgrzewamy w wodnej kąpieli przez 30 minut i przecedzamy. Tak przygotowany specyfik wcieramy w bolące miejsce. Kilka kropelek mikstury możemy również dodać do naszej ulubionej potrawy, dzięki czemu podkreślimy jej smak.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić