"Może działać jak trucizna". Wystarczy jeden błąd

Czy miód, czyli naturalny, zdrowy produkt, może być szkodliwy? Okazuje się, że tak. Ale tylko wtedy, gdy spożywamy go w niewłaściwy sposób.

Dlaczego warto jeść miód?Dlaczego warto jeść miód?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Vasilica Petran / 500px
Katarzyna Chudzik

Obróbka termiczna mu nie służy

Miód jest znany i ceniony na całym świecie ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne. Od wieków wykorzystywany jest jako naturalny lek, który pomaga w walce z różnego rodzaju dolegliwościami.

Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co sprawia, że jest niezastąpiony w walce z infekcjami. Regularne spożywanie miodu może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zapobiegać powstawaniu złogów miażdżycowych.

Wspomaga gojenie ran i łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Miód to prawdziwa skarbnica zdrowia - zawiera witaminy, przeciwutleniacze i probiotyki. Jednak istnieje jedna zasada, o której musimy pamiętać, aby cieszyć się wszystkimi korzyściami płynącymi z jego spożycia.

Chodzi o temperaturę. Obróbka termiczna może spowodować zmiany chemiczne w jego składzie, przez co może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Wyniki badań na ten temat zostały opublikowane w czasopiśmie "Journal of Research in Ayurveda".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy

Działa jak słodka trucizna

Naukowcy obserwowali, jak spożywanie podgrzewanego miodu, ghi (rodzaj masła klarowanego) oraz miodu zmieszanego z ghi w równych proporcjach wpływa na zdrowie.

Wyniki badań okazały się niepokojące. W miodzie podgrzewanym do 60 stopni Celsjusza zauważono znaczny wzrost poziomu organicznego związku chemicznego o nazwie HMF (hydroksymetylofurfural). Niektórzy eksperci uważają, że to substancja, które może szkodzić zdrowiu.

Gdy podgrzewany miód zmieszano z ghi, rezultaty były jeszcze gorsze. Zdaniem badaczy, wzrost poziomu HMF "może wywołać szkodliwe skutki, a nawet działać jak trucizna".

Autorzy analiz podkreślają, że to zjawisko wymaga dalszych, bardziej szczegółowych obserwacji. Naukowcy – na podstawie aktualnie dostępnych dowodów - odradzają gotowanie miodu oraz dodawanie go do gorących napojów, np. herbaty lub mleka.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Porzucono je w święta. "Siedem maleńkich istnień do ocalenia"
Porzucono je w święta. "Siedem maleńkich istnień do ocalenia"
Ostatni raz widziano go 30 lat temu. Fotopułapki uchwyciły niezwykłe zwierzę
Ostatni raz widziano go 30 lat temu. Fotopułapki uchwyciły niezwykłe zwierzę
Lód, łuk drogi i pożar. Groźne zdarzenie w powiecie płońskim
Lód, łuk drogi i pożar. Groźne zdarzenie w powiecie płońskim
Apelują o ostrożność. Silny wiatr uderzy w Pomorze i Trójmiasto
Apelują o ostrożność. Silny wiatr uderzy w Pomorze i Trójmiasto
Ogromne korki na Zakopiance. Służby apelują do kierowców
Ogromne korki na Zakopiance. Służby apelują do kierowców
Tajemniczy wulkan Pustyni Danakilskiej. Dotarł tam Polak
Tajemniczy wulkan Pustyni Danakilskiej. Dotarł tam Polak
Lawina w Grecji. Czterech turystów odnaleziono martwych
Lawina w Grecji. Czterech turystów odnaleziono martwych
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027