"Może działać jak trucizna". Wystarczy jeden błąd

Czy miód, czyli naturalny, zdrowy produkt, może być szkodliwy? Okazuje się, że tak. Ale tylko wtedy, gdy spożywamy go w niewłaściwy sposób.

Dlaczego warto jeść miód?Dlaczego warto jeść miód?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Vasilica Petran / 500px
Katarzyna Chudzik

Obróbka termiczna mu nie służy

Miód jest znany i ceniony na całym świecie ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne. Od wieków wykorzystywany jest jako naturalny lek, który pomaga w walce z różnego rodzaju dolegliwościami.

Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co sprawia, że jest niezastąpiony w walce z infekcjami. Regularne spożywanie miodu może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zapobiegać powstawaniu złogów miażdżycowych.

Wspomaga gojenie ran i łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Miód to prawdziwa skarbnica zdrowia - zawiera witaminy, przeciwutleniacze i probiotyki. Jednak istnieje jedna zasada, o której musimy pamiętać, aby cieszyć się wszystkimi korzyściami płynącymi z jego spożycia.

Chodzi o temperaturę. Obróbka termiczna może spowodować zmiany chemiczne w jego składzie, przez co może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Wyniki badań na ten temat zostały opublikowane w czasopiśmie "Journal of Research in Ayurveda".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy

Działa jak słodka trucizna

Naukowcy obserwowali, jak spożywanie podgrzewanego miodu, ghi (rodzaj masła klarowanego) oraz miodu zmieszanego z ghi w równych proporcjach wpływa na zdrowie.

Wyniki badań okazały się niepokojące. W miodzie podgrzewanym do 60 stopni Celsjusza zauważono znaczny wzrost poziomu organicznego związku chemicznego o nazwie HMF (hydroksymetylofurfural). Niektórzy eksperci uważają, że to substancja, które może szkodzić zdrowiu.

Gdy podgrzewany miód zmieszano z ghi, rezultaty były jeszcze gorsze. Zdaniem badaczy, wzrost poziomu HMF "może wywołać szkodliwe skutki, a nawet działać jak trucizna".

Autorzy analiz podkreślają, że to zjawisko wymaga dalszych, bardziej szczegółowych obserwacji. Naukowcy – na podstawie aktualnie dostępnych dowodów - odradzają gotowanie miodu oraz dodawanie go do gorących napojów, np. herbaty lub mleka.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop