Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

"Może działać jak trucizna". Wystarczy jeden błąd

6

Czy miód, czyli naturalny, zdrowy produkt, może być szkodliwy? Okazuje się, że tak. Ale tylko wtedy, gdy spożywamy go w niewłaściwy sposób.

"Może działać jak trucizna". Wystarczy jeden błąd
Dlaczego warto jeść miód? (Licencjodawca, Vasilica Petran / 500px)

Obróbka termiczna mu nie służy

Miód jest znany i ceniony na całym świecie ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne. Od wieków wykorzystywany jest jako naturalny lek, który pomaga w walce z różnego rodzaju dolegliwościami.

Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, co sprawia, że jest niezastąpiony w walce z infekcjami. Regularne spożywanie miodu może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zapobiegać powstawaniu złogów miażdżycowych.

Wspomaga gojenie ran i łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Miód to prawdziwa skarbnica zdrowia - zawiera witaminy, przeciwutleniacze i probiotyki. Jednak istnieje jedna zasada, o której musimy pamiętać, aby cieszyć się wszystkimi korzyściami płynącymi z jego spożycia.

Chodzi o temperaturę. Obróbka termiczna może spowodować zmiany chemiczne w jego składzie, przez co może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Wyniki badań na ten temat zostały opublikowane w czasopiśmie "Journal of Research in Ayurveda".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy

Działa jak słodka trucizna

Naukowcy obserwowali, jak spożywanie podgrzewanego miodu, ghi (rodzaj masła klarowanego) oraz miodu zmieszanego z ghi w równych proporcjach wpływa na zdrowie.

Wyniki badań okazały się niepokojące. W miodzie podgrzewanym do 60 stopni Celsjusza zauważono znaczny wzrost poziomu organicznego związku chemicznego o nazwie HMF (hydroksymetylofurfural). Niektórzy eksperci uważają, że to substancja, które może szkodzić zdrowiu.

Gdy podgrzewany miód zmieszano z ghi, rezultaty były jeszcze gorsze. Zdaniem badaczy, wzrost poziomu HMF "może wywołać szkodliwe skutki, a nawet działać jak trucizna".

Autorzy analiz podkreślają, że to zjawisko wymaga dalszych, bardziej szczegółowych obserwacji. Naukowcy – na podstawie aktualnie dostępnych dowodów - odradzają gotowanie miodu oraz dodawanie go do gorących napojów, np. herbaty lub mleka.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić