o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KGG
|

"Pożywka" dla raka. Zalega w jelitach, ryzyko groźnego nowotworu rośnie

15
Podziel się

Rak jelita grubego to jeden z najczęściej atakujących nowotworów. W jego profilaktyce ogromne znaczenie ma dieta, o którą warto zadbać już dziś. Co jeść a czego unikać?

Mięso jest rakotwórcze. Lepiej nie jeść często
Mięso jest rakotwórcze. Lepiej nie jeść często (Getty Images)
bEhppbNN

Objawy raka jelita grubego

Rak jelita grubego to podstępny nowotwór, który latami może nie dawać żadnych wyraźnych objawów. To, co powinno nas zaniepokoić, to krew w stolcu, ból w dole brzucha, zaparcia, biegunki, a także utrata wagi i zmęczenie, które nie mają żadnych innych wyraźnych przyczyn.

bEhppbNP

Niestety, w momencie, gdy objawy są już widoczne, rak może być w zaawansowanych stadium. To dlatego lekarze wskazują na bardzo ważną rolę profilaktyki, której ważnym elementem jest dieta.

Dieta w profilaktyce raka jelita grubego

Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta, bogata we wszystkie niezbędne nam składniki odżywcze, witaminy i minerały, stanowi najlepszą ochronę przed rozwojem raka jelita grubego.

Dlatego już dziś nie zapominaj o produktach bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, które uszczelniają ściany jelit. Warto też włączyć do diety duże ilości błonnika pokarmowego, który oczyszcza jelita z toksycznych substancji i zapobiega tworzeniu się złogów z resztek pokarmowych.

bEhppbNV

Ważne, by ograniczyć cukier w naszej codziennej diecie, podobnie jak tłuszcze nasycone, chodzi tu głównie o tłuszcze zwierzęce i utwardzone. Lekarze zalecają również maksymalne ograniczenie mięsa – do dwóch razy w tygodniu, przy czym zaznaczają, że mięso czerwone powinno całkowicie zniknąć z naszego menu.
Zrezygnuj również z produktów wysokoprzetworzonych, naszpikowanych chemicznymi konserwantami, z których wiele wykazuje właściwości rakotwórcze.

Warto je zastąpić rybami, które zawierają nie tylko NNKT, ale również cenny dla naszego organizmu jod. Nie wolno też zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Zaleca się wypijanie 2l płynów dziennie. Oprócz niegazowanej, wysokozmineralizowanej wody, polecana jest również zielona herbata bogata w antyoksydanty wykazujące działanie antynowotworowe.

bEhppbNW

Te same związki chroniące przed rakiem zawierają owoce i warzywa i to one powinny stanowić główny element naszej diety.

Ważne jest też rzucenie palenia papierosów i ograniczenie picia alkoholu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEhppbOq
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(15)
Mikołaj Sałek
3 miesiące temu
spokoooojnie :) W sklepach są już takie ceny tych niezdrowych produktów, że niedługo stać nas będzie jedynie na miskę ryżu i wodę, więc "rząd- nierząd" dba o nasze zdrowie pod każdym względem.
Rambo
3 miesiące temu
Jest takie powiedzenie jesteś tym co jesz. Ale ci znawcy diet w dzisiejszych czasach to jakaś kpina. Mięcho trzeba jeść najlepiej dziczyznę bo jest najzdrowsza 😋
ganz
3 miesiące temu
Po....dolenie! Warzywa też są niezdrowe, nafaszerowane chemią! Na coś trza zejść!
bEhppbOr
Phaeton
3 miesiące temu
A kiedy powstanie artykuł co należy jeść, bo jest zdrowe? Bo jak na razie wszystko jest szkodliwe.
Sky
3 miesiące temu
Jakie warzywa i owoce ja mam wrzody na jelicie grubym i specjalista powiedział absolutnie fasoli grochu itp świeżych warzyw i owoców
JóziÓ
3 miesiące temu
czy jest coś zdrowego do jedzenia?boo na tym portalu,obrzydzanie wszelakiej żywności,też jest już chore!
Ada
3 miesiące temu
Owoce i warzywa naszpikowane chemia o rybach szkoda pisac
Coala
3 miesiące temu
Moja babcia (ja już żyje 60 lat) miała 93 lata kiedy chodziła do żniw nosiła na piersi lniany woreczek w którym był kieliszek i pętli kiełbasy , kiedy żniwiarze pili ona też wypijała z nimi przegryzła kiełbasa ( choć miała tylko jednego zęba ) jadła z nimi tłuste mięso ze świeżego świniobicia i dożyła 104 lat nigdy nie byłaa u lekarza i w co tu wierzyć .obecnie człowiek drugiemu gotuje piekło w postaci pestycydów barwników utrwalaczy oprysków itp ,jednym słowem zbieramy żniwo własnej głupoty i chciwosci
Sdi
3 miesiące temu
Coż to za specjalista wypowiedział takie głupoty a ktoś napisał te brednie.
Henryk
3 miesiące temu
A co ma na ten temat do powiedzenia sanepid ach przepraszam zajęły się plandemią w restauracjach ponad 100 tyś zgonów na raka rocznie
Przerażony
3 miesiące temu
Nie jedz mięsa...może nie zachorujesz na raka jelita ale na anemię na pewno
wnuczka
3 miesiące temu
Moja babcia cale zycie jadla kotlety schabowe i roznego rodzaju mieso i wedline bez tego nie funkcjonowala miala taka potrzebe . Dozyla do 95 lat. i co tu myslec.
premiumbullpl
3 miesiące temu
ja jem tylko zdrowe jedzenie i zarabiam kasę codziennie w systemie: premiumbull p l Zyski są codziennie
bEhppbOj
CNNNC
3 miesiące temu
Bakterie z pozywienia sa zabite przez konserwanty . Zostaja wielokrotnie odporniejsze na wszystkie srodki grzyby . To grzyby nas niszcza bo bakterii nie ma przy takim toksycznymk jedzeniu . Z grzybami nie damy rady
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić