Rakotwórcza toksyna. Znajdziesz ją w niektórych popularnych produktach

3

Zbyt duże stężenie tego pierwiastka w organizmie zwiększa ryzyko niektórych nowotworów, chorób układu krążenia i cukrzycy. Nie sposób całkowicie go uniknąć, jednak można ograniczyć jego ilość w naszej diecie. Dowiedz się, jakie produkty zawierają najwięcej szkodliwego arsenu.

Arsen znajdziemy w rybach, brązowym ryżu oraz winie
Arsen znajdziemy w rybach, brązowym ryżu oraz winie

Zespół naukowy pod kierownictwem prof. Kathryn Cottingham postanowił sprawdzić, które produkty są najbogatszym źródłem toksyny, jaką jest arsen. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma ''Nutrition Journal''. Naukowcy zbadali 852 osób, analizując fragmenty ich paznokci, dzięki czemu ustalili poziom arsenu w ich organizmie.

Jak się okazało, osoby jedzące przynajmniej jedną porcję ryby w ciągu tygodnia mają o 7,4 proc. większe stężenie arsenu w stosunku do badanych, którzy sięgają po potrawy z ryb raz w miesiącu. Jak twierdzą naukowcy, najwięcej arsenu zawierają ryby o ciemnym mięsie takie jak makrela, tuńczyk, sardynka, łosoś i miecznik.

Sporo arsenu dostarcza nam do organizmu również alkohol. Kobiety biorące udział w badaniach, pijące od 5 do 6 kieliszków wina w ciągu tygodnia miały o 20 proc. wyższy poziom arsenu niż osoby stroniące od napojów procentowych.

Kolejne produkty o wysokiej zawartości arsenu to warzywa kapustne (brukselka, kapusta, jarmuż, kalafior). Jak ustalili badacze osoby jedzące brukselkę przynajmniej raz na tydzień, miały o 10 proc. wyższe stężenie tego pierwiastka. Według naukowców znaczne ilości arsenu w warzywach kapustnych może wiązać się z dużą zawartością siarki. Dzieje się tak, ponieważ arsen łatwiej wiąże się z jej związkami. Mimo to warzywa kapustne są powszechnie uznawana za jedne z najzdrowszych warzyw, więc nie powinno się z nich całkiem rezygnować, ale warto zachować umiar w ich jedzeniu.

Sporo arsenu znajduje się również w białym i brązowym ryżu. Zawiera on znacznie więcej tego szkodliwego pierwiastka chemicznego niż pozostałe rodzaje zbóż. Zdaniem naukowców ryż w większym stopniu pochłaniania arsen występujący naturalnie w środowisk oraz pozostałości po stosowanych pestycydach, w których również zawarty jest arsen.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić