To dlatego tyjesz. Jego brak wyniszcza jelita, zwiększa ryzyko raka

Lekarze ostrzegają, że niewłaściwy sposób odżywiania może w rezultacie przyczynić się do rozwoju różnego rodzaju dolegliwości. Niedobór niektórych produktów spożywczych w codziennym jadłospisie wpływa niekorzystnie nasza kondycję zdrowotną i samopoczucie. Dlatego do naszego codziennego menu powinniśmy włączyć odpowiednie ilości błonnika. Dowiedz się, dlaczego ten składnik jest taki istotny i czym grozi jego niedobór.

Niedobór błonnika może powodować wiele przykrych dolegliwościNiedobór błonnika może powodować wiele przykrych dolegliwości
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | ratmaner

Dieta bogata w błonnik pokarmowy niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Odpowiednia ilość tego składnika powoduje, że przez dłuższy czas odczuwamy sytość, dzięki czemu nie mamy ochoty na sięganie po niezdrowe przekąski między głównymi posiłkami. Poza tym usprawnia proces przemiany materii. Dlatego po produkty zawierające błonnik powinny regularnie sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością.

Błonnik poprawia perystaltykę jelit, oczyszcza je ze złogów pokarmowych, reguluje rytm wypróżnień, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Włókno pokarmowe wpływa również korzystnie na pracę wątroby i sprawia, że ten bardzo ważny organ wytwarza więcej kwasu żółciowego z cholesterolu. Jeżeli chcemy obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, powinniśmy włączyć do jadłospisu większe ilości błonnika.

Niedobór błonnika w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju takich chorób jak rak jelita grubego, miażdżyca, nowotwór piersi czy kamica żółciowa. Może również przyczynić się do tworzenia polipów w jelitach, stanu zapalnego wyrostka robaczkowego i pojawienia się hemoroidów.

Do produktów bogatych w błonnik można zaliczyć m.in.: produkty pełnoziarniste, fasolę, awokado, czarne porzeczki, maliny, morele, śliwki, jagody, ziarna lnu, czarnuszkę, otręby, kaszę gryczaną i brązowy ryż. Należy jednak pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar włókna pokarmowego może być dla nas szkodliwy. Zbyt duża ilość tej substancji zaburza prawidłowe wchłanianie tłuszczów, wapnia, żelaza, cynku, magnezu oraz cennej witaminy A, D, E i K w organizmie. Nadmierna podaż błonnika może powodować biegunki, wzdęcia, zaparcia, podrażniać jelita i prowadzić do odwodnienia.

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę