Zbija cukier w kilka minut. Ale ratuje nie tylko trzustkę

Osoby cierpiące na cukrzycę muszą szczególną uwagę zwracać na swoją dietę. W codziennym jadłospisie diabetyków powinny występować przede wszystkim żywność o nikim IG. Jednym z tych produktów jest mało popularna odmiana fasoli. Koniecznie poznaj jej właściwości.

Najzdrowsza odmiana fasoli. Chroni przed rakiem jelit, płuc, żołądkaNajzdrowsza odmiana fasoli. Chroni przed rakiem jelit, płuc, żołądka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Krit

Insulina to hormon wytwarzany przez trzustkę, który reguluję stężenie cukru w krwiobiegu. U pacjentów z cukrzycą typu 2 ten proces jest zaburzony, co przyczynia się do wahań poziomu cukru w organizmie. Żeby ustabilizować jego poziom, należy wdrożyć terapię farmakologiczną oraz ściśle przestrzegać diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Żywność posiadająca wysoki indeks glikemiczny wywołuje zarówno wzrost glikemii we krwi w krótkim czasie, jak i jej szybki i gwałtowny spadek.

Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie medycznym "Nutrients" wykazały, że jednym z produktów, po które regularnie powinny sięgać diabetycy, jest czarna fasola. Podczas analizy naukowcy podzielili uczestników na grupy, żeby zbadać jaki wpływ glikemiczny wywiera na organizm 50 gramów danej potrawy. W eksperymencie brały udział zdrowe dorosłe kobiety.

Pierwsza grupa (kontrolna) spożywała na śniadanie biały ryż, druga grupa jadła czarną fasolę z ryżem, a trzecia grupa ciecierzycę z ryżem. Uczestniczki otrzymywały posiłki zaraz po badaniach krwi. Po ich spożyciu również pobierano im próbki krwi. Kobiety oddawały krew 30, 60, 90 i 120 minut po posiłku. Próbki były analizowane pod kątem stężenie glukozy.

Po zakończeniu eksperymentu eksperci doszli do wniosku, że czarna fasola podobnie jak ciecierzyca, nawet jeśli jest spożywana razem z białym ryżem, wpływa korzystnie na prawidłową glikemię. Zdaniem naukowców po czarną fasolę i ciecierzycę powinni sięgać nie tylko pacjenci borykający się z cukrzycą typu 2, ale także osoby znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju tej choroby.

Co ciekawe czarna fasola ratuje nie tylko sprawność trzustki, ale także mózgu. A to za sprawą bogactwa kwasów omega-3, magnezu i witamin z grupy B. Regularne sięganie po tę odmianę fasoli pozytywnie wpłynie zatem na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawi pamięć i koncentrację.

Dzięki obecności antocyjanów czarna fasola to także broń w walce z rakiem. Udowodniono, że związki odpowiadające za kolor fasoli zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka i jelita grubego.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?