To katastrofa dla jelit. Polacy się nimi zajadają
Na zdrowie naszych jelit ogromny wpływ ma dieta. Niektóre pokarmy będą je wspierać, a z kolei inne – wyniszczać. Niestety okazuje się, że problemy z jelitami dotyczą coraz większej liczby mieszkańców kraju nad Wisłą, a stoją za nimi chętnie przez nas spożywane produkty. Dowiedz się, o jakie chodzi.
Każdy, kto boryka się z chorymi jelitami lub musiał kiedyś mierzyć się z tą przypadłością, doskonale wie, jak wstydliwy i uciążliwy bywa ten problem zdrowotny. Zaburzona praca jelit wywołuje takie objawy jak uczucie dyskomfortu, nadmierne wydzielanie gazów, skurcze brzucha, bóle w okolicy jamy brzusznej, wzdęcia, zaburzony rytm wypróżnienia czy zaparcia.
Rujnują pracę jelit. Polacy je uwielbiają
Żeby ich uniknąć, należy przede wszystkim wykluczyć z codziennego jadłospisu niektóre produkty spożywcze. Można do nich zaliczyć białe pieczywo, słodkie wyroby piekarnicze, chipsy i ciastka.
Spożywając je, nie dostarczymy do naszego organizmu błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit i wymiata z nich zalegające szkodliwe złogi pokarmowe. Poza tym są bogate w sól, węglowodany i tłuszcze nienasycone. Warto pamiętać, że chipsy mogą dodatkowo zawierać substancje wykazujące właściwości kancerogenne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nowa metoda podawania leków. Rewolucyjna technologia opracowana przez polską firmę
Równie szkodliwe dla zdrowia jelit jest mięso bogate w tłuszcz i dania smażone w głębokim tłuszczu. Tego typu żywność poza wzdęciami może wywoływać zgagę, która jest jednym z objawów choroby refluksowej żołądka.
Niekorzystnie na kondycję naszych jelit wpływa nie tylko wcześnie wspomniana sól, ale także cukier, który podobnie jak ta popularna przyprawa jest potocznie nazywany "białą śmiercią". Jego nadmiar w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju stanów zapalnych i zakwasza organizm.
Pamiętajmy, że cukier znajdziemy nie tylko w cukiernicy, ale także w słodyczach, napojach gazowanych, gotowych daniach, warzywach konserwowych, owocach w puszce, śledziach, gotowych sałatkach warzywnych, musztardach czy ketchupach. Cukry proste spożywane w nierozsądnych ilościach zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i równowagę mikroflory bakteryjnej w jelitach.