Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Toksyczne połączenie. Oto najgorszy olej do smażenia ryb

17
Podziel się:

Jest używany do pieczenia, smażenia i sałatek. Zawiera ważną dla naszego organizmu witaminę E i cenne kwasy tłuszczowe. Niestety, okazuje się że smażenie na nim ryby jest niewskazane. Dowiedź się, dlaczego.

Toksyczne połączenie. Oto najgorszy olej do smażenia ryb
(Getty Images)

Ryby a olej słonecznikowy

Ryby posiadają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: kwas EPA i DHA. Wpływają one korzystnie na układ krążenia, zmniejszają ryzyko miażdżycy, ciśnienia krwi oraz działają przeciwzapalnie.

Żeby jednak organizm mógł w pełni skorzystać z tych zdrowych składników, konieczne jest zachowanie odpowiedniego stosunku kwasów omega-6 do omega-3. Właściwe proporcje to 5-6:1. Czyli na 5-6 łyżek omega-6 powinniśmy spożyć 1 łyżkę omega-3.

Omega-6 kontra omega-3

Kwasy omega-6 mają zdrowe właściwości, podobnie jak omega-3. W sytuacji kiedy jednak jest ich za dużo w organizmie, mogą blokować działanie tych drugich. Poza tym wytwarzają się wtedy cząsteczki, zwane mediatorami lipidowymi, które mogą powodować procesy zapalne.

Dlaczego nie powinniśmy łączyć ryb z olejem słonecznikowym?

Tłuszcze, które spożywamy, wbudowują się w micele i w takiej formie trafia do mikrokosmków, gdzie są wchłaniane. Jeśli do tych miceli trafią w nieprawidłowych proporcjach, również w nich się wchłoną i przez to mogą mieć szkodliwe działanie - tłumaczy dla WP abcZdrowie dietetyk i technolog żywności, dr Krystyna Pogoń.

Stąd wniosek, że ryba smażona na oleju słonecznikowym to złe rozwiązanie dla naszego zdrowia. Ryba sama w sobie ma odpowiedni stosunek kwasów omega-6 i omega-3. Smażenie jej w ten sposób burzy tę proporcję.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(17)
Miki
11 miesięcy temu
"Poza tym wytwarzają się wtedy cząsteczki, zwane mediatorami lipidowymi, które mogą powodować procesy zapalne. Dlaczego nie powinniśmy łączyć ryb z olejem słonecznikowym? Tłuszcze, które spożywamy, wbudowują się w micele i w takiej formie trafia do mikrokosmków, gdzie są wchłaniane." Co za stek bzdur przepisanych bez zrozumienia.
UWNS
2 lata temu
Dziękuję za te informacje. A czy można smażyć ryby na oleju kokosowym ?
Hans klos
2 lata temu
Bimber bardzo zdrowy leczy wszystko
Jolka
2 lata temu
W tych polskich olejach jest RANDAP lekarstwo na raka
sprawdzony
2 lata temu
najlepsze oleje zimno tłoczone od firmy olo-vita .eu 100% świeże i eko polecam
Sabat
2 lata temu
Najgorszy to jest wasz portal i te wasze mądrości wyrwane z .... :(
AS44
2 lata temu
to dlaczego producenci mrożonych frytek trują na potęgę olejem słonecznikowym? Sanepid walczy z wymyśloną pandemią na Krupówkach i nie zamuje się tym do czego został powołany.
mikołaj
2 lata temu
Każdy kucharz wie że ryby smaży się na klarowanym maśle.!!!!
BOLO
2 lata temu
Natym swiecie jusz jest wszysko skażone
Donek
2 lata temu
Życie też jest niezdrowe, dlatego zawsze kończy się śmiercią.
Marek
2 lata temu
Widzę że tutaj sami znawcy smażenia ryb
Stettiner
2 lata temu
Ryba jak wiadomo lubi pływać , wiec trzeba się nababolic i na drugi dzień suszi jak diabli A jak mówią ryba na surowo najzdrowsza
Kapitan Sowa
2 lata temu
Znowu to samo, tego nie,tamtego też nie, najlepiej się położyć i czekać na śmierć. Będę jadł jak będę chciał i gówno wam do tego.
Marian
2 lata temu
ja jem je na surowo prosto z haka na wedce .Marian Kolasa z Bieniuchy
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić