Wystarczy łyżeczka dziennie. Obniża cholesterol i poprawia pamięć

Pestki tego olbrzymiego warzywa to bardzo popularna przekąska, którą można jeść solo lub dodać do zup, sałatek, deserów i domowych wypieków. Nasiona dyni wykorzystuje się również do produkcji oleju. Ten produkt warto włączyć do swojego menu, nie tylko ze względu na jego charakterystyczny smak, ale również z powodu wielu prozdrowotnych właściwości.

Jakie właściwości ma olej z dyni?Jakie właściwości ma olej z dyni?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Md Shoeb Ansari

Do produkcji oleju z dyni wykorzystuje się prażone i zmielone nasiona tego warzywa. Jest tłoczony na zimno, wyróżnia się spośród innych olejów roślinnych lekko orzechowym smakiem i aromatem oraz ciemnozieloną barwą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kto powinien jeść dynię i dlaczego?

Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do sałatek warzywnych i owocowych, dressingów, różnego rodzaju potraw z dyni, ciast i lodów. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę A, C, D, E, K, witaminy z grupy B, selen, miedź, fosfor, wapń, magnez, jod, cynk, mangan, żelazo, potas, aminokwasy, węglowodany, fitosterole, tokoferole, karotenoidy, skwalen i kukurbitacynę.

Zawiera również wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz tłuszcze nasycone, takie jak kwas palmitynowy i stearynowy. Dzięki obecności wielu cennych składników olej dyniowy podnosi odporność organizmu na wirusowe i bakteryjne infekcje, a także usprawnia pracę układu nerwowego, poprawiając pamięć i koncentrację. Pomaga także obniżyć stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi, a także zwiększą dobrą frakcję HDL.

Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych, udaru mózgu i zawału serca. Substancje zawarte w oleju z pestek dyni wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego, chronią przed marskością wątroby, stanami zapalnymi i wrzodami żołądka. Olej z dyni podkręca metabolizm, zapobiega zaparciom i przyśpiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Poza tym wzmacnia włosy, skórę i paznokcie oraz poprawia kondycję układu moczowego i gruczołu krokowego. Żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania oleju dyniowego, należy spożywać go tylko i wyłącznie na zimno, ponieważ poddany obróbce termicznej traci swoje prozdrowotne właściwości.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało