aktualizacja 

Zabójcza mieszanka. Dodatek do kawy, który szybko wyniszcza wątrobę i trzustkę

302

Podczas zimowych miesięcy chętnie rozgrzewany się gorącymi napojami. Niestety niektóre z nich stanowią poważne zagrożenie dla naszej wątroby czy trzustki. Dlatego eksperci ostrzegają, żeby nie łączyć kofeiny z alkoholem.

Eksperci ostrzegają, by nie dodawać alkoholu do kawy
Eksperci ostrzegają, by nie dodawać alkoholu do kawy

Prozdrowotne właściwości kawy zostały wielokrotnie udowodnione naukowo. Wyniki licznych badań potwierdziły, że obecna w kawie kofeina poprawia koncentrację, pamięć i samopoczucie, pomaga złagodzić objawy migreny i usprawnia metabolizm. Należy jednak pamiętać, że kofeina, jak większość substancji w nadmiarze, może być niebezpieczna dla zdrowia. Picie kawy w nierozsądnych ilościach może powodować zaburzenia pracy serca, problemy żołądkowe, nerwowość lub stany lękowe.

Kofeina może być także szkodliwa, jeżeli połączymy ją z alkoholem. Eksperci ostrzegają, że kofeina w duecie z tak chętnie dodawanym do niej rumem czy whiskey może prowadzić do dziwnych zachowań.

Osoby pijące kawę z dodatkiem wysokoprocentowych napojów, mogą mieć zaburzone spojrzenie na własne ograniczenia. Kofeina jest stymulantem, a alkohol to depresant, więc ich zmieszanie nierzadko prowadzi do zaburzeń neurologicznych. Sięgając po takie połączenie możemy nie zdawać sobie sprawy, że pijemy więcej niż powinniśmy.

Z tego względu ta zabójcza mieszanka o wiele bardziej wyniszcza wątrobę, trzustkę i jelita. Zwiększa też ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Pamiętajmy, że regularnie picie alkoholu w dużych ilościach zawsze wpływa negatywnie na nasz organizm.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić