Zakazane na śniadanie. Lepiej nie jeść na pusty żołądek

73

Dzień najlepiej rozpocząć od zdrowego posiłku, który doda nam energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania przez cały dzień. Dowiedz się, jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie i jakich produktów nie powinno się jeść na pusty żołądek.

Nie jedz pomidorów na śniadanie
Nie jedz pomidorów na śniadanie (Getty Images)

Wybór produktów spożywczych na śniadanie ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną i samopoczucie w ciągu dnia. Śniadanie powinno zaspokoić głód, dodać nam siły i energii, ale także poprawić metabolizm i nie narażać nas na dodatkowe kilogramy. Pełnowartościowe śniadanie to podstawa do dobrego rozpoczęcia dnia.

Mądrym wyborem na śniadanie jest owsianka, która sprawi, że będziemy czuć się syci przez kilka godzin. Płatki z pełnego ziarna owsa mają w swoim składzie cenną witaminę E. Ten organiczny związek chemiczny jest silnym przeciwutleniaczem, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i opóźnia proces starzenia. Pełnoziarnisty owies zawiera również znaczne ilości witaminy B, która korzystnie wpływa na działanie mózgu. Owsiankę możemy wzbogacić ulubionymi owocami, warzywami, orzechami, przyprawami i różnego rodzaju nasionami. Dzięki temu nie tylko poprawimy smak owsianki, ale również podniesiemy jej walory zdrowotne.

Przygotowując śniadanie należy pamiętać, że niektóre produkty spożywane na pusty żołądek mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wiele osób zaczyna dzień od kawy lub herbaty, co jest błędem. Kawa zwiera kofeinę, przez co zwiększa kwasowość w organizmie i może doprowadzić do stanu zapalnego błony śluzowej żołądka. Z kolei herbata na pusty żołądek, może wywołać nudności. Poza tym do tych napojów często dodawany jest cukier, który w dużych ilościach powoduje niebezpieczny wzrost glukozy we krwi i nagły spadek energii.

W pierwszym posiłku nie powinny być obecne owoce cytrusowe. Mogą podrażnić przełyk, powodować zgagę i silne reakcje alergiczne. Pomidory także nie są polecane na śniadanie przez dietetyków. Te pyszne i zdrowe warzywa spożywane na czczo mogą wywołać dolegliwości układu trawiennego. Pomidor podobnie jak herbata zawiera taninę, która może utrudniać wchłanianie żelaza.

Kolejne artykuły spożywcze, które nie powinny być obecne w pierwszym śniadaniu, to drożdżówki i napoje gazowane. Jedzenie ich na czczo, niekiedy podrażnia błony śluzowe i zmniejsza dopływ krwi do żołądka.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić