Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zakazane w Skandynawii, w Polsce dozwolone. Działają rakotwórczo

154

Mają wzmocnić smak i nadać produktom określony kolor, zapach, konsystencję. Ich zadaniem jest również przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Chemiczne dodatki znajdziemy w większości produktów spożywczych dostępnych na rynku.

Zakazane w Skandynawii, w Polsce dozwolone. Działają rakotwórczo
(Getty Images)

Dwutlenek tytanu (E171)

Dwutlenek tytanu to pigment, który możemy znaleźć w słodyczach, śmietance w proszku do kawy, sosach, cukierkach, majonezie, a nawet jogurtach. I chociaż Unia Europejska uznaje ten związek za substancję bezpieczną, to Francja od roku 2020 całkowicie zakazała stosowanie tego dodatku do żywności. Badania opublikowane w "Chemical Research in Toxicology" wskazują, że dwutlenek tytanu może uszkadzać DNA.

Fosforan sodu (E339)

Związek ten znajdziemy w wędlinach, serach, pierogach, lodach, makaronach, konserwach czy napojach typu cola. Fosforan sodu w nadmiarze może zwiększać ryzyko rozwoju osteoporozy oraz chorób nerek i serca.

Azotyn sodu (E250) i azotan sodu (E251)

Azotany wykorzystywane są jako substancje konserwujące. Znajdziemy je w wędlinach, parówkach, konserwach turystycznych, kiełbasie, wyrobach wędzonych. Gdy dostaną się do przewodu pokarmowego, ulegają przemianom, które sprawiają, że wytwarzane są rakotwórcze związki – nitrozoaminy. W dużych ilościach sieją spustoszenie w organizmie.

Mogą powodować owrzodzenia, krwawienia jelit i uszkodzenia wątroby.

BHA i BHT

Butylowany hydroksyanizol (BHA) i butylowany hydroksytoluen (BHT) to również konserwanty, które producenci żywności dodają do chipsów, olejów roślinnych, gum do życia czy płatków śniadaniowych. Naukowcy uważają, że może negatywnie wpływać na układ nerwowy. Niektóre badania wskazują też na jego rakotwórcze działanie.

Tartrazyna (E102) i żółcień pomarańczowa (E110)

To barwniki dodawane do słodyczy, gum do żucia, napojów gazowanych, ciast i wyrobów cukierniczych, a nawet płatków zbożowych. Badania wykazały, że spożywanie w nadmiarze produktów z tymi substancjami może powodować* problemy z pamięcią, koncentracją i uczeniem się*.

Co ciekawe, kraje skandynawskie już dawno zakazały stosowania sztucznych barwników. W Polsce producenci wciąż dodają je na potęgę.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 24.04.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Konklawe w Watykanie. Kardynałowie skłaniają się ku tej dacie
Kierowca uchwycił rzadkie zjawisko. Wygląda jak trąba powietrzna
Pokazali nagranie z Podkarpacia. "Takich miejsc jest niestety więcej"
Już pojawiła się w lasach. Leśnicy ostrzegają: grozi śmiercią
Brud, smród i cierpienie. Zgotowali piekło 30 psom
"Czasami aż boli patrzeć". Leśnicy pokazali wymowne zdjęcie
Niemcy rozpisują się o Polsce. Jest prościej i taniej
Gra w butach Lionela Messiego. Zostanie gwiazdą?
Grecy piszą o Polsce. Nie szczędzą komplementów
Atak białego tygrysa w ukraińskim zoo. Pracownik zginął podczas karmienia
Piłkarz drży o życie bliskich. Sam uniknął zuchwałego porwania
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić