Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Cierpią jelita i wątroba. Rekordzista zjadł 68 sztuk w 10 minut

20
Podziel się:

Są jednym z najchętniej wybieranych produktów, które jemy na śniadanie czy kolację. Parówki są łatwe w przygotowaniu i świetnie smakują z musztardą lub ketchupem. Jednak zanim po raz kolejny sięgniemy po ten popularny przysmak, zastanówmy się, jak może wpływać na nasze zdrowie.

Cierpią jelita i wątroba. Rekordzista zjadł 68 sztuk w 10 minut
Jedzenie parówek zwiększa ryzyko nadwagi (Licencjodawca, funebre)

Wzrost masy ciała

Joey Chestnut na Międzynarodowych Zawodach w Jedzeniu Hot Dogów w Stanach Zjednoczonych pobił światowy rekord w tej nietypowej dyscyplinie. W ciągu 10 minut udało mu się zjeść aż 68 parówek. Według obliczeń naukowców, w tak krótkim czasie mężczyzna uzupełnił tygodniowe zapotrzebowanie na kalorie. Ich ilość zależy od producenta oraz rodzaju mięsa. Średnio 100 g parówek ma aż 230 kcal.

Pamiętajmy, że regularne sięganie po parówki przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości. W większości przypadków nie znajdziemy w nich prawie żadnych wartości odżywczych. Mają za to sporo tłuszczu. Jeśli nie możemy powstrzymać się przed ich zjedzeniem lub nie mamy czasu na przygotowanie bardziej wartościowego posiłku, lepiej wybierzmy parówki zawierające jak najwięcej mięsa. Jeżeli na etykiecie zauważymy oznaczenie MOM (mięso oddzielone mechanicznie), odłóżmy ten produkt z powrotem na półkę.

Choroby serca

Kolejnym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą regularne spożywanie parówek, jest ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do wysokiego stężenia złego cholesterolu LDL we krwi. Zaburzenia gospodarki lipidowej w rezultacie mogą doprowadzić do miażdżycy, zawału serca lub udaru mózgu.

Problemy z wątrobą

Substancje obecne w uwielbianych przez wielu Polaków parówkach obciążają narządy wewnętrzne. Dotyczy to zwłaszcza wątroby, która odpowiada za metabolizowanie tłuszczów w naszym organizmie. Spożywane przez nas nasycone kwasy tłuszczowe są wchłaniane w jelitach i transportowane do tego narządu. Stała obecność tłustych potraw w codziennej diecie znacznie obciąża wątrobę, upośledzając tym samym jej prawidłowe funkcjonowanie.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(20)
dgsDz
4 tyg. temu
Znów znawca Kamil S. Sikora spłodził wierszówkę by mieć na chleb z masełkiem.
dgsDz
4 tyg. temu
Znów znawca Kamil S. Sikora spłodził wierszówkę by mieć na chleb z masełkiem.
dgsDz
4 tyg. temu
Znów znawca Kamil S. Sikora spłodził wierszówkę by mieć na chleb z masełkiem.
dgsDz
4 tyg. temu
Znów znawca Kamil S. Sikora spłodził wierszówkę by mieć na chleb z masełkiem.
dgsDz
4 tyg. temu
Znów znawca Kamil S. Sikora spłodził wierszówkę by mieć na chleb z masełkiem.
dgsDz
4 tyg. temu
Znów znawca Kamil S. Sikora spłodził wierszówkę by mieć na chleb z masełkiem.
Tangerinedrea...
4 tyg. temu
Banda cwaniaków z Wiejskiej (ciekawe czy robią to celowo,czy są tylko ignorantami ?) truje nas śmieciowym,chemicznym jedzeniem,zrobili z Polaków lekomanów wydających krocie w aptekach . Zamiast prawdziwych lekarzy mamy mnóstwo konowałów trucicieli na usługach koncernów farmakologicznych wypisujących stosy recept + zanieczyszczone powietrze = przedwczesna śmierć.I o to właśnie im chodzi żebyś zdechł przed emeryturą.Dlaczego nikt nigdy z tych pseudo polityków nie kiwnął palcem żeby coś zmienić w kwestii ochrony zdrowia Polaków ? Dlaczego tak ważna wręcz fundamentalna dla nas wszystkich sprawa jest od ponad 20 lat zamiatana pod dywan? Warto się nad tym zastanowić .
Jola
4 tyg. temu
Dlatego byłem miedzianymi przeciwny wejścia do UE i jestem za natychmiastowym opuszczeniem tego chorego kołchozu chociażby dlatego że doprowadzili by Polacy jedli co na zachodzie dawno czyli nafaszerowana chemią żywności piszą że szkodliwa to dlaczego nie zakażą zadaliście sobie takie pytanie Krowy w Polsce jadły trawę i wszystko co rosło na niej i było wszystko smaczne przyjechali zachodni producenci z maszynami zachodu do produkcji przetworów mlecznych i zakazali zdrowo odżywiać krowy bo nic im nie wychodziło z mleka dziś krowa na dopalaczach i produkcja idzie całą parą ale trzeba do produktów dodać chemii naprawdę to jeden z przykładów a jest ich setki właściwie każda żywności na dopalaczach więc pisanie co jest zdrowe byłoby nie lada odkryciem
Predator
4 tyg. temu
Chestnut? A nie powinien nazywać się Headnut?
maverick
4 tyg. temu
Te znikniete parowki jeszcze bardziej zewra nasze szeregi
M27
4 tyg. temu
To super, że nie lubię parówek!
ella
4 tyg. temu
W całym serwisie WP coś dzisiaj wysyp informacji o jedzeniu.
Olo
4 tyg. temu
By było dobre mięso to by nic nie cierpiało ,a jak zachorujesz to na bank covid na jesień 6 dawka na zombi .
Zmzm
4 tyg. temu
Jeżeli takie złe to dlaczego są produkowane
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić