Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Lepiej zrezygnować. Zatyka tętnice i atakuje serce

30
Podziel się:

Wiele osób decyduje się na rezygnację z jedzenia mięsa na rzecz dań wegetariańskich. Dietetycy twierdzą, że taka zmiana może wpłynąć pozytywnie na kondycję całego naszego organizmu. Czy rzeczywiście warto całkowicie wyeliminować mięsne potrawy z codziennej diety?

Lepiej zrezygnować. Zatyka tętnice i atakuje serce
Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka żołądka (Licencjodawca, Im Yeongsik)

Zadaniem ekspertów żywieniowych i lekarzy, regularne spożywanie mięsa (zwłaszcza czerwonego) jest jednym z czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego oraz innych poważnych dolegliwości. Dlaczego?

Kwas sjalowy obecny w wieprzowinie, wołowinie i jagnięcinie może przyczynić się do rozwoju stanów zapalnych w organizmie. Tego rodzaju produkty zawierają także L-karnitynę, która wchodząc w reakcję z bakteriami jelitowymi, może zatykać tętnice. Tłuszcze zwierzęce podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przez co zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Wyniki badań opublikowane na łamach czasopisma medycznego "The American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziły, że stała obecność czerwonego mięsa w diecie podnosi ryzyko przedwczesnego zgonu o 13 proc. Poza tym, osoby sięgające po ten rodzaj mięsa są bardziej narażone na nowotwór jelita grubego i żołądka. Kolejną zaletą wyeliminowania mięsa z jadłospisu jest przyspieszenie procesu spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warzywa, kasze, rośliny strączkowe i inne produkty bogate w błonnik pokarmowy usprawniają proces przemiany materii, regulują rytm wypróżnień, pobudzają perystaltykę jelit oraz pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów.

Zawarte w mięsie sód oraz azotyny i azotany mogą blokować aktywność komórek beta, które odpowiadają za produkcję insuliny. Znaczny niedobór tego hormonu przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2. W przetworzonym mięsie znajdziemy również spore ilości soli i tłuszczów trans, które podnoszą ciśnienie tętnicze krwi. Jak się okazuje, wykluczenie mięsa z menu lub ograniczenie jego spożywanie do minimum ma więcej zalet, niż mogłoby nam się do tej pory wydawać.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(30)
Krzysztoff
4 tyg. temu
Niewątpliwie jedzenie tłustego mięsa, a już szczególnie jedzenie boczku i słoniny szkodzi. Moja św. p. Mama jadła i mięso i boczek i słoninę i przez to nawet 102 lat nie dożyła. Zabrakło Jej całych dwóch miesięcy. Ja, niestety, też lubię słoninę i boczek porządnie uwędzony (broń Boże nie preparatami wędzarniczymi) i pewnie też długo nie pożyję. A mam dopiero 79 lat.
ok.
4 tyg. temu
Następny artykuł sponsorowany przez lobby fanatyków jedzenia zieleniny.
Zocha
4 tyg. temu
A kiedy wreszcie napiszecie, ze czytanie "artykulow" o2 zatyka naczynia krwionosne w mozgu i prowadzi do permanentnego oglupienia, a dawanie wiary w te pseudo- rady i "mundrosci" wywoluje raka?
rkfdsfvjngffd...
4 tyg. temu
Ludziom, którzy nie jedzą mięsa coś się rzuca ma "musk". Ten artykuł to dowód.
heh
4 tyg. temu
Poczytajcie sobie w necie o L-karnitynie - jej roli w organizmie, zaletach i wadach. Kamil S.S. niedługo skasuje wszystkie wpisy pod tym artykułem, bo niezgodne z jego wegańską ideologią.
heh
4 tyg. temu
Kamil S.S. wie, że " L-karnitynę, która wchodząc w reakcję z bakteriami jelitowymi, może zatykać tętnice.". ALE NIE WIE, ŻE: Cyt.:"Niedobór karnityny – objawy i skutki niedoboru karnityny w organizmie. Niedobory karnityny można podzielić na pierwotne (o podłożu genetycznym) i wtórne (nabyte). Te pierwsze wiążą się przede wszystkim z zaburzeniami w jej biosyntezie (np. u wcześniaków) oraz w jej transporcie do komórek. Niedobory wtórne wynikają z niedostatecznej podaży karnityny w diecie (np. u osób niedożywionych lub u osób na diecie roślinnej) lub z chorób wątroby lub nerek (czyli miejsc biosyntezy karnityny). Zahamowanie spalania kwasów tłuszczowych prowadzi do ich nagromadzenia się w mięśniach szkieletowych i w wątrobie. Nasila się za to proces glikogenolizy, co prowadzi do hipoglikemii. W wątrobie może dojść do niebezpiecznej hiperamonemii. Niedobory karnityny objawiają się najczęściej osłabieniem i/lub zanikiem mięśni szkieletowych oraz niewydolnością mięśnia sercowego. Obserwuje się męczliwość, wiotkość mięśni kończyn, czasem również mięśni twarzy i gardła. Dochodzi do powiększenia mięśnia sercowego i rozwoju choroby niedokrwiennej. ". Ale Kamil S.S. wie lepiej, że " L-karnitynę, która wchodząc w reakcję z bakteriami jelitowymi, może zatykać tętnice.
heh
4 tyg. temu
Cytat: Kamil S.S., ideolog wegański: "zawierają także L-karnitynę, która wchodząc w reakcję z bakteriami jelitowymi, może zatykać tętnice." I to tyle, koniec "wiedzy ideologicznej". A tu ktoś, ktoś wie więcej. Nie wiem czy można cytować źródło, ale łatwo znaleźć: "Rola L-karnityny w organizmie. L-karnityna pełni ważną rolę w metabolizmie lipidów, ponieważ transportuje długołańcuchowe kwasy tłuszczowe do mitochondriów, gdzie ulegają one przemianom (beta-oksydacji), w wyniku których powstaje energia niezbędna do funkcjonowania komórek. L-karnityna jest zatem transporterem hydrofobowych cząsteczek przez nieprzepuszczalną dla nich błonę mitochondrialną. Równocześnie usuwa z mitochondriów krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które w zbyt dużym stężeniu wykazują działanie toksyczne. Dodatkowo wykazuje zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i triacylogliceroli. Działanie L-karnityny. Oprócz udziału w metabolizmie lipidów L-karnityna uczestniczy w metabolizmie rozgałęzionych aminokwasów (waliny, leucyny, izoleucyny) oraz w przemianach węglowodanów. Ma również działanie antyoksydacyjne, chroni komórki przed działaniem reaktywnych form tlenu, a tym samym stabilizuje błony komórkowe i dba o prawidłowe działanie kanałów jonowych. Chroni m.in. błony erytrocytów i naczynia krwionośne, dzięki czemu nie dopuszcza do rozwoju zmian miażdżycowych. Ma zdolność do chelatowania niektórych pierwiastków (np. żelaza, ołowiu, kadmu), umożliwiając ich transport i usuwanie ich nadmiaru z organizmu." Ale Kamil S.S. wie lepiej, że "reaguje z bakteriami" i zatyka tętnice. Boszsz.
heh
4 tyg. temu
Skąd, panie kierowniku warzywniaka w mięsie azotyny i azotany? Czyżby ze sztucznych nawozów, którymi podsypuje pan warzywa, żeby lepiej rosły? A może z naturalnych nawozów odzwierzęcych? Ile jest azotynów i azotanów w dobrze nawiezionych roślinach? Ile? "Zawarte w mięsie sód oraz azotyny i azotany.."
heh
4 tyg. temu
Wegański kierownik warzywniaka Kamil S.S. obrzydza nam teraz mięso, a za chwilę opublikuje kolejny artykuł o rakobójczych i antynowotworowych warzywach i owocach. Znowu. Ideologia rzuca się...
heh
4 tyg. temu
Tuczniki tuczy się pokarmem czysto wegańskim, dużo skrobi i błonnika. I rosną takie tłuściutkie. Dlaczego więc: " Kolejną zaletą wyeliminowania mięsa z jadłospisu jest przyspieszenie procesu spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warzywa, kasze, rośliny strączkowe i inne produkty bogate w błonnik pokarmowy usprawniają proces przemiany materii, regulują rytm wypróżnień, pobudzają perystaltykę jelit oraz pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów.". Really? A tuczniki?
heh
4 tyg. temu
Poproszę o konkrety. Jaka to reakcja? Jak L-karnityna wchodzi w reakcję z bakteriami jelitowymi? Jakiś wzory? Jakieś konkrety? "zawierają także L-karnitynę, która wchodząc w reakcję z bakteriami jelitowymi, może zatykać tętnice. "
ten co nie śp...
4 tyg. temu
Odżywiam się słońcem bo rośliny też żyją i czują
janek
4 tyg. temu
cóż za lewackie opowieści
HYde#
4 tyg. temu
Jeszcze chwila i wegetarianie zaczną się ukrywać jak spiskowcy-gdy tylko rząd wprowadzi dodatkowy podatek od mięsa. Dołączą (w zimie) do ekologów którzy mają swój spory udział w podwyżkach cen gazu, drewna opałowego i węgla.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić