Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Lepiej zrezygnować. Zatyka tętnice i atakuje serce

40

Wiele osób decyduje się na rezygnację z jedzenia mięsa na rzecz dań wegetariańskich. Dietetycy twierdzą, że taka zmiana może wpłynąć pozytywnie na kondycję całego naszego organizmu. Czy rzeczywiście warto całkowicie wyeliminować mięsne potrawy z codziennej diety?

Lepiej zrezygnować. Zatyka tętnice i atakuje serce
Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka żołądka (Licencjodawca, Im Yeongsik)

Zadaniem ekspertów żywieniowych i lekarzy, regularne spożywanie mięsa (zwłaszcza czerwonego) jest jednym z czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego oraz innych poważnych dolegliwości. Dlaczego?

Kwas sjalowy obecny w wieprzowinie, wołowinie i jagnięcinie może przyczynić się do rozwoju stanów zapalnych w organizmie. Tego rodzaju produkty zawierają także L-karnitynę, która wchodząc w reakcję z bakteriami jelitowymi, może zatykać tętnice. Tłuszcze zwierzęce podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przez co zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Wyniki badań opublikowane na łamach czasopisma medycznego "The American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziły, że stała obecność czerwonego mięsa w diecie podnosi ryzyko przedwczesnego zgonu o 13 proc. Poza tym, osoby sięgające po ten rodzaj mięsa są bardziej narażone na nowotwór jelita grubego i żołądka. Kolejną zaletą wyeliminowania mięsa z jadłospisu jest przyspieszenie procesu spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warzywa, kasze, rośliny strączkowe i inne produkty bogate w błonnik pokarmowy usprawniają proces przemiany materii, regulują rytm wypróżnień, pobudzają perystaltykę jelit oraz pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów.

Zawarte w mięsie sód oraz azotyny i azotany mogą blokować aktywność komórek beta, które odpowiadają za produkcję insuliny. Znaczny niedobór tego hormonu przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2. W przetworzonym mięsie znajdziemy również spore ilości soli i tłuszczów trans, które podnoszą ciśnienie tętnicze krwi. Jak się okazuje, wykluczenie mięsa z menu lub ograniczenie jego spożywanie do minimum ma więcej zalet, niż mogłoby nam się do tej pory wydawać.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić