Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Zwiększa ryzyko chłoniaka i raka prostaty. Omijaj z daleka

78
Podziel się:

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Oxfordu wykazały, że stała obecność mięsa drobiowego w diecie może mieć związek z rozwojem komórek nowotworowych. Jak się okazuje, regularne spożywanie kurczaka wpływa na występowanie trzech rodzajów raka.

Mięso z kurczaka przyczynia się do raka
Mięso z kurczaka przyczynia się do raka (Getty Images)

Jedzenie mięsa drobiowego wpływa na rozwój trzech rodzajów nowotworów

Badacze z Uniwersytetu w Oxfordzie wykonali badania pod kątem wpływu regularnego jedzenia mięsa drobiowego na rozwój nowotworów. W eksperymencie, który trwał pięć lat, wzięło udział ponad 475 tysięcy Brytyjczyków będących w przedziale wiekowym od 37 do 73 lat.

Podczas analizy stanu zdrowia uczestników u 23 tys. z nich zdiagnozowano raka prostaty, chłoniaka nieziarnicznego lub czerniaka. Jak ustalono, na rozwój tych trzech rodzajów nowotworu wpływ miała stała obecność kurczaka w diecie. Warto dodać, że badani poza drobiem jedni również mięso czerwone. W badaniu nie uwzględniono sposobu, w jaki było przyrządzane mięso.

Jak wyjaśnił jeden z autorów badań, dr Penny Adams, analiza dowiodła tylko związek jedzenia drobiu z rozwojem nowotworów. Naukowcy zapowiedzieli kontynuację badań.

Mimo tego, że coraz więcej osób deklaruje zredukowanie lub wyeliminowanie mięsa z jadłospisu, w każdym roku liczba jego konsumentów w skali globalnej wzrasta.

Jak wynika z badań statystycznych, największa produkcja i konsumpcja mięsa przypada na Stany Zjednoczone, Australię, Nową Zelandię i Argentynę. Z kolei najmniejsze spożycie mięsa odnotowano w Etiopii, Rwandzie i Nigerii, gdzie ten produkt spożywczy jest towarem luksusowym.

Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że przeciętny Polak w ciągu roku spożywa ok. 2,2 kg wołowiny, 30 kg drobiu i 40,5 kg wieprzowiny.

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(78)
Bob
4 miesiące temu
Jeśli drób był mocno wyszczepiony antybiotykami- to się zgadza. W Polsce kury najwięcej dostają antybiotyków. Indyków się nie szczepi albo mało, bo delikatne. Królików wcale.
Unia
8 miesięcy temu
Unia będzie zabraniała chowu mięsa a za to sztucznie zmodyfikowane to będzie samo zdrowie
Hmmm...
8 miesięcy temu
Najlepiej nic nie jeść, a koniec i tak będzie taki sam...
Wiśta wio
8 miesięcy temu
Tak tylko jeśli Twoi dziadkowie byli herbu. , jakiś tam Grot przez Dziecki. To może jedli raz w tygodniu. Ale chlop jadł kure jak on byl chory, albo qura.
OMG
8 miesięcy temu
Zabawne że przez całe dekady dezinformacja zabiła miliony i dalej zabija wyprane mózgi veganskie. A NWO Ivy league colleges i government dobija mięso karmione zwierzęta chemią niszczą mięso dla publiki i otumania konflikujacymi poradami jak ten artykuł
Kurczak
8 miesięcy temu
Unia daje dotację rolnikom a Ci z koleji nas trują
MIKA
8 miesięcy temu
Nie tyle rak od mięsa ile od chemii,która jest pchana w zwierzeta a potem ląduje na naszych talerzach.
Domyslny
8 miesięcy temu
Jest wyjście ztej sytuacji poprostu jeść nasze kury a nie z. Hin i z
Ata
8 miesięcy temu
Boimy sie Covida a sami trujemy sie codziennie chemia z żywności. Zgodnie z przepisami i normami. Pandemia otyłosci? - zmniejszcie udział cukru i syropu glukozowego w batonikach, polepszaczy smakow itd. Nikt tego nie robi bo wszystko sprowadza sie do biznesu. Mamy coraz czesiej widoczny nowoczesny kapitalizm z XIX w.
Jebać.Pis
8 miesięcy temu
Brytyjczycy w 90% jedzą same gotowce i fast food-y. To na kim oparli te badania ? Mogli bezpośrednio udać się do McDonald-a w poszukiwaniu zdrowych produktów. Rezultat byłby identyczny
Joa
8 miesięcy temu
Jakoś ani rodzice ani dziadkowie nie chorowali na chłoniaka, czerniaka i innej maści raka. Jadali mięcho i dobrze się im żyło
Cez
8 miesięcy temu
Tego z Holandii Belgii i Niemiec
AAA
8 miesięcy temu
UFF DOBRZE ZE WóDKA JEST EKO BEZ HORMONU WZROSTU ITP
logicznie
8 miesięcy temu
Czyli nic nie udowodnili.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić