Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta| 

Owoce i warzywa będą dłużej świeże. Wypróbuj proste sztuczki

1
1/6

Kulinarne triki

Kulinarne triki
(Shutterstock.com)
0
0

Pomidory nie lubią niskich temperatur. Tracą swój smak i aromat. Wydzielają także sporo etylenu, który przyspiesza dojrzewanie innych warzyw i owoców. Dlatego zostawmy je w koszyku na blacie kuchennym. Zachowają świeżość jeszcze dłużej, jeśli schowamy je do papierowych torebek. Ziemniaki, cebula oraz czosnek również powinny być przechowywane poza chłodziarką. Trzymajmy je w spiżarni lub szafce pod zlewem.

2/6

Banany i cytrusy

0
0

Banany będą dłużej świeże i nie zbrązowieją zbyt szybko, jeśli nie będą w kiści. Wystarczy oddzielić od siebie owoce i trzymać je w suchym i niezbyt nasłonecznionym miejscu. Dzięki temu spowolnimy proces ich dojrzewania. Z kolei owoce cytrusowe powinniśmy trzymać na kuchennym blacie, a nie w lodówce. W temperaturze pokojowej dłużej zachowają swoje wartości i tak szybko nie spleśniają.

3/6

Jagody i borówki

0
0

Owoce jagodowe często przechowujemy w plastikowych pojemnikach. To duży błąd. Aby przedłużyć ich świeżość, przełóżmy je do miski lub pudełka wyłożonego kilkoma warstwami papierowego ręcznika. Wchłonie on nadmiar wilgoci, dzięki czemu owoce nie pokryją się pleśnią. Następnie wstawmy je do lodówki. Tę samą sztuczkę zastosujmy, kiedy opłuczemy porcję owoców, ale nie zużyjemy całej do koktajlu czy deseru.

4/6

Woda z octem

0
0

Do mycia owoców używaj roztworu wody z octem. Wystarczy łyżka octu na szklankę wody. Dzięki tej miksturze lepiej usuniesz pozostałości pestycydów oraz wosków, którymi są zabezpieczane owoce. Poza tym ocet pomaga zapobiegać pleśni.

5/6

Sałata dłużej świeża

0
0

Najlepszym sposobem przechowywania sałaty jest zamknięcie jej w plastikowej torbie wypełnionej powietrzem. Jednak, aby listki rzeczywiście dłużej pozostały świeże, muszą być całkowicie suche. W szczelnie zamkniętym "napompowanym" worku wytrzymają nawet tydzień.

6/6

Papierowa torebka

0
0

Papryka bardzo szybko więdnie. Aby dłużej pozostała jędrna, wystarczy włożyć ją do papierowej torby. Zmniejszy to utratę wilgoci. W podobny sposób można przechowywać jabłka, cebulę czy ziemniaki.
Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie?

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić