Albert Kamiński| 
aktualizacja 

Każdy wie o surowym kurczaku. Ale bakterie E.Coli są też w... mące

9

Jedzenie niedogotowanego mięsa nie jest najlepszym pomysłem. Jak sugerują naukowcy, równie mocno powinniśmy strzec się oblizywania miski po biszkopcie czy serniku.

Każdy wie o surowym kurczaku. Ale bakterie E.Coli są też w... mące
(iStock.com)

Kanadyjska Agencja Zdrowia Publicznego straszy zatruciem bakteriami z mąki. Chodzi o mało znany szczep E. coli o nazwie non-0157. Naukowcy dopiero poznają jego "zdolności" szkodzenia ludziom. Szczególnie, że nie zdarzyło się nigdy wcześniej, aby to mąka była źródłem zakażenia się E.coli.

Między listopadem 2016 a kwietniem 2017 z jej powodu zachorowało 30 osób - donosi dziennik "Metro".

Skutki spożycia skażonej mąki przyjemne nie są. Tak, jak w przypadku kurczaka, chodzi o silne dolegliwości żołądkowe.Bóle, ale także wymioty, biegunka oraz krew w kale.

Przed surową mąką zaczęła ostrzegać także amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA). Jej pracownicy twierdzą, że może mąka może być także źródłem pałeczek Salmonelli. Radzą unikać jedzenia z mąką, którego przygotowanie nie wiąże się z dłuższą obróbką termiczną w wysokich temperaturach.

Mąka pochodzi z ziaren, a te zbierane prosto z pola nie podlegają procesom bakteriobójczym. Jeżeli jakieś zwierze poczuje nagłą potrzebę na polu, to bakteria z odchodów może zanieczyścić ziarna, które potem zmielone będą na mąkę - tłumaczy FDA.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić