o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na

Lepiej ogranicz jedzenie mięsa, bo skutki mogą być opłakane

86
Podziel się

Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, udaru lub wylewu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie jego konsumpcji do 0,5 kg tygodniowo.

stek mięso
stek mięso (Shutterstock.com)
bDZnkqFx

Eksperci podkreślają jednak, że przejście na dietę bardziej roślinną wymaga jednak odpowiednich substytutów mięsa. Rośliny strączkowe, jajka i ryby morskie pomogą uniknąć niedoborów białka. Potrzebne będą również produkty bogate w witaminę B12.

Mięso to wciąż podstawa polskiego jadłospisu. Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w 2017 roku jego spożycie wyniosło blisko 80 kg na jednego mieszkańca kraju. Polacy gustują przede wszystkim w wieprzowinie – roczne spożycie tego mięsa to ok. 40 kg. Na drugim miejscu w preferencjach Polaków znajduje się drób, zjadamy go aż 30 kg rocznie. Tymczasem zgodnie z najnowszymi wytycznymi ekspertów spożywanie mięsa powinno być mocno ograniczane. W opublikowanej dwa lata temu piramidzie żywieniowej znalazło się ono na przedostatnim piętrze.

Jest bardzo dużo danych naukowych, które wskazują na to, że produkty pochodzenia zwierzęcego mogą stanowić istotny czynnik ryzyka w przypadku najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, czyli nowotworów, chorób układu krążenia – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes dr inż. Katarzyna Świąder, ekspert ds. żywności z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

bDZnkqFz

Zgodnie z informacjami Światowej Organizacji Zdrowia jedzenie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 proc. Wyroby z czerwonego i mocno przetworzonego mięsa należy więc ograniczać na rzecz chudego mięsa drobiowego, np. kurczaka czy indyka.

Mięso jest źródłem niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu aminokwasów, białka, minerałów oraz witamin, głównie z grupy A, E, C i B. Ograniczanie jego spożycia lub całkowita z niego rezygnacja wymagają więc znalezienia ekwiwalentu bogatego w te składniki odżywcze.

_Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

bDZnkqFF
Zobacz także: Zobacz także: #sekspopolsku. Sposoby Polaków na podryw. Niektórzy to mają pomysły!
bDZnkqGa
KOMENTARZE
(86)
Lew
3 lata temu
Barany jedzą trawę a Lwy mięso.
Kruszonka
3 lata temu
Ludzie wszystko w nadmiarze szkodzi ,a więc można jeść mięso ,ale z umiarem ,najbezpieczniejsza dawka to pół kg na tydzień dla dorosłej osoby.
gosc748485
3 lata temu
Dziś co czwarty Polak umiera na raka. Jutro co drugi i to niezależnie od diety. Nowotwory powstają w wyniku źle funkcjonującego układu odpornościowego, podobnie jak alergię... Nie wiem czemu popularyzuje się teorie, że głównym czynnikiem zachorowań jest styl życia. Może po to żebyśmy czuli się winni... I grzecznie umierali.
bDZnkqGb
opo
3 lata temu
Z drobiu ze sklepu to już nawet rosołu nie da się ugotować, to smieci. Pozatym człowiek biologicznie to wciąż jaskiniowiec, więc mięso i łatwe warzywa i owoce to wszystko co organizm zna, Już zboża itp są dla człowieka marne.
Maryena
3 lata temu
A co??? Zastój sprzedaży "pysznych" kurczaczków?
gty
3 lata temu
O! Szykujcie portfele! Już widzę jak vegeterroryści będą starali się wprowadzić podatek zdrowotny dla miesa i wyrobów z niego, żeby ograniczyć spożycie. I zgadnijcie gdzie najszybciej to pelikany łykną? W UE! WHO to ściema.
Artur
3 lata temu
Przez tysiące lat człek żarł mięso.... Woły, bawoły, dziki, i wszystko inne co dało się złapać i upolować. I teraz nagle to mięso jest rakotwórcze??? Co za brednie!
lwiczka
3 lata temu
Weganie I wegetarianie ciesza sie ze,maja sile do pracy po warzywkach.Tak,bo wasi rodzice jedli mieso I w genach macie jeszcze duzo bialka zwierzecego.Jednak wasze dzieci,wnuki I prawnuki beda rodzic sie coraz slabsze,mniejsze I z pewnymi brakami w zdrowiu ktore,beda pochodnymi takiego jedzenia.Przyklad Japonczycy I wiele innych nacji ktore,nie spozywaly miesa wolowego lub wieprzowiny.Pokolenie ktore,jadlo mieso zaczelo rodzic sie wyzsze.Jestesmy ludzmi a,nie zwierzetami.Niestety dla niektorych,w ich swiadomosci nie ma roznicy miedzy czlowiekiem a,zwierzeciem
Mag
3 lata temu
ryby jako substytut mięsa 😐 yhm. Tzn. ryby rosną na drzewach i nie należą do królestwa zwierząt ? Autor artykułu zanim zacznie pisać powinien się nieco dokształcić w temacie...i sprawdzić czy nie ma powtórzeń choćby w jednym zdaniu 😑 „Eksperci podkreślają jednak, że przejście na dietę bardziej roślinną wymaga jednak odpowiednich substytutów mięsa” bo JEDNAK trochę oczy bolą.
dc231
3 lata temu
"Ryby morskie pomogą uniknąć niedoborów białka" oraz rtęci innych metali ciężkich ;-)
hej
3 lata temu
duża ilość spożywanego mięsa powoduje ,że ludzie stają się bardziej agresywni i nerwowi,a zatem chorują , mieso też musi być wolne od antybiotyków i karmione paszami zdrowymi roślinnymi bez nawozów !
Gościu
3 lata temu
Jakiś czas temu czytałem że wycofano pewną partie mięsa bo w rutynowym badaniu stwierdzono że: dopuszczalna norma doksycykliny jest przekroczona. Czyli każda partia zawiera mięcha antybiotyk! Dopiero jak przesadzą to jest halo ;)
malik
3 lata temu
Jestem głodny
bDZnkqFT
matrix
3 lata temu
a znowu zostanę ukarany..
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić