Spośród wszystkich przebadanych owoców i warzyw, truskawki zawierają najwięcej pestycydów. Dowiadujemy się tego z opracowań przygotowanych przez serwis Environmental Working Group, który powołuje się na dane amerykańskiego ministerstwa rolnictwa. Okazuje się, że z 35 tys. sprawdzonych owoców, 98 proc. truskawek miało w sobie przynajmniej jeden rodzaj pestycydu.
Kolejne liczby są równie wymowne. Według ekspertów ok. 40 proc. truskawek miało aż 10 tego rodzaju związków, a najmniej zdrowe egzemplarze aż 17. EWG zwraca uwagę na to, że związkami nie tylko spryskuje się owoce, ale również glebę, jeszcze na długo przed ich zasadzeniem. Takie działanie ma zniszczyć wszystkie zarodki chwastów.
*Te czerwone i niezwykle kuszące owoce wyprzedziły w zestawieniu jabłka, które szczyt listy okupowały przez 5 lat. *Kolejne miejsca zajęły nektarynki, brzoskwinie, seler, winogrona, wiśnie, szpinak, pomidory i papryka. Mimo że badania dotyczą USA, idąc do naszych sklepów również warto sprawdzać, z jakich upraw pochodzą truskawki i czy mogły być poddane działanom chemicznych środków owadobójczych.
Nie przegap:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.