Nauka potwierdza: tosty są lepsze niż chleb
Dlaczego tosty są lepsze niż chleb, skoro są po prostu... przypieczonym chlebem? Wszystko sprowadza się do nauki. Podgrzewane pieczywo przechodzi proces nazwany reakcją Maillarda. To dzięki niej tosty mają swój charakterystyczny smak i aromat.
Tosty najlepiej podgrzewać w temperaturze 110-170 °C. Proces pieczenia działa wtedy najlepiej, reakcje chemiczne zachodzą szybko, a zbędna woda wyparowuje. Powstałe w reakcji molekuły zmieniają zapach i smak produktu, dzięki czemu tosty smakują lepiej niż chleb.
Reakcja Maillarda podobna jest nieco do karmelizacji. Jest to seria procesów chemicznych, które zachodzą pod wpływem ciepła pomiędzy aminokwasami a cukrami. Nie tylko chleb, ale wiele innych potraw uzyskuje w reakcji swoje charakterystyczne cechy – barwę, smak i aromat. Wypieki, smażone mięsa, a także słodycze takie jak krówki i toffi są tak dobre właśnie dzięki temu.
Są też jednak minusy. Produkty tracą w procesie część węglowodanów i aminokwasów, przez co są mniej wartościowe dla naszego organizmu. Przy obróbce powyżej 180 °C mogą wytworzyć się również związki toksyczne - informuje metro.co.uk.
Autor: Bartosz Nowak
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.