aktualizacja 

Nie jedz tych produktów! Mogą powodować raka płuc

78

Badania amerykańskich naukowców wykazały, że spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym zwiększa ryzyko raka płuc aż o 49 procent! Białe pieczywo, płatki kukurydziane, ziemniaki czy ryż są równie niebezpieczne, jak papierosy.

Nie jedz tych produktów! Mogą powodować raka płuc
(Pixabay.com)

Węglowodany nie są już tylko uznawane za wroga smukłej talii. Dr Stephanie Melkonian z Uniwersytetu w Teksasie zaobserwował aż 49-procentowy wzrost zagrożenia rakiem płuc wśród osób, których dieta obfitowała w produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Powodują one wzrost stężenia glukozy we krwi, co z kolei ma wpływ na produkcję insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF). A ten już od pewnego czasu łączony jest z rakiem płuc.

Koniecznie trzeba wyrzucić z diety produkty z mąki pszennej. Oprócz nich najwyższy indeks glikemiczny mają piwo, ziemniaki, chipsy, cukier, napoje gazowane, kasza jęczmienna, arbuz, dynia, gotowana marchew i bób.

Dane opierają się o największe w historii badania na ten temat. Opublikowano je w piśmie "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention". Naukowcy przebadali 1905 osób świeżo po zdiagnozowanym raku płuc i porównali wyniki z 2413 zdrowymi osobami. Badania wykazały, że nie ilość węglowodanów ma znaczenie, ale ich jakość. To właśnie wysoki indeks glikemiczny jest zagrożeniem, a nie węglowodany same w sobie.

Rak płuc jest drugim najczęstszym typem tej choroby występującym wśród mężczyzn i kobiet. W USA rocznie z tego powodu ginie ok. 150 tysięcy osób, w Polsce ponad 20 tysięcy. Okazuje się, że trzeba uważać nie tylko na papierosy i alkohol. Nawet dieta jest ważna, by zminimalizować ryzyko zachorowania - pisze "Daily Mail".

Nie przegap:

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić