REKLAMA
Odświeżone 10 godzin temu
Twoje konto
Pogoda
Radio
TV
WP
TV4
TV Puls
Star TV
Quizy
0
graczy online
Graj teraz!
REKLAMA
Kamil Karnowski14.05.18 (21:27)

Niezwykłe właściwości czekolady. Jest tylko jeden problem

Naukowcy w Uniwersytetu Harvarda odkryli, że czekolada nawet o 25 proc. może zmniejszyć ryzyko ciężkich chorób serca.
iStock.com

Problem jednak w tym, że trzeba jej jeść naprawdę dużo. By prozdrowotne związki rzeczywiście działały na nasz organizm, musi to być przynajmniej sześć tabliczek tygodniowo. Rzecz w tym, że jedząc tyle słodyczy z pewnością utyjecie, nie mówiąc już o stanie zębów.

Badanie przeprowadzono na 50 tys. mężczyzn i kobiet w różnym wieku. To właśnie u panów zauważono największe działanie czekolady w przeciwdziałaniu migotaniu przedsionków. Porównywano ich z tymi, którzy zupełnie unikają słodyczy - donosi "National Post".

REKLAMA

Czekolada ma słabszy wpływ na kobiety. U nich prawdopodobieństwo choroby zmniejszało się o 21 proc. Jednak dawka, jaką powinny przyswajać, by to osiągnąć, to jedynie tabliczka czekolady tygodniowo. To o 5 mniej od panów.

Zauważyliśmy, że ludzie, którzy zupełnie nie jedli słodyczy byli najmniej zdrowi. Mieli najwyższe ciśnienie krwi, a także najwyższe poziomy cholesterolu - komentuje Dr. Gavin Sandercock, jeden z twórców badania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

0
0
0
0
0
0
PODZIEL SIĘ
TWEETNIJ
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
REKLAMA
REKLAMA
Zamknij