Wróć na
Kamil Karnowski
|

Niezwykłe właściwości czekolady. Jest tylko jeden problem

19
Podziel się

Naukowcy w Uniwersytetu Harvarda odkryli, że czekolada nawet o 25 proc. może zmniejszyć ryzyko ciężkich chorób serca.

Niezwykłe właściwości czekolady. Jest tylko jeden problem
(iStock.com)
bCYALoOJ

Problem jednak w tym, że trzeba jej jeść naprawdę dużo. By prozdrowotne związki rzeczywiście działały na nasz organizm, musi to być przynajmniej sześć tabliczek tygodniowo. Rzecz w tym, że jedząc tyle słodyczy z pewnością utyjecie, nie mówiąc już o stanie zębów.

Badanie przeprowadzono na 50 tys. mężczyzn i kobiet w różnym wieku. To właśnie u panów zauważono największe działanie czekolady w przeciwdziałaniu migotaniu przedsionków. Porównywano ich z tymi, którzy zupełnie unikają słodyczy - donosi "National Post".

bCYALoOL

Czekolada ma słabszy wpływ na kobiety. U nich prawdopodobieństwo choroby zmniejszało się o 21 proc. Jednak dawka, jaką powinny przyswajać, by to osiągnąć, to jedynie tabliczka czekolady tygodniowo. To o 5 mniej od panów.

Zauważyliśmy, że ludzie, którzy zupełnie nie jedli słodyczy byli najmniej zdrowi. Mieli najwyższe ciśnienie krwi, a także najwyższe poziomy cholesterolu - komentuje Dr. Gavin Sandercock, jeden z twórców badania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

bCYALoPm
KOMENTARZE
(19)
hipo
2 lata temu
A może u tych badanych mężczyzn po prostu spadł poziom stresu dzięki podwyższonemu poziomowi hormonów szczęścia po jedzeniu czekolady i to wpłynęło na lepszy stan serca, a nie składniki czekolady?
smakosz
2 lata temu
Uwielbiam czekoladę gorzką. Ode 80% wzwyż.
twój nick
2 lata temu
Naukowcy , ja prdl. Kiedyś czytałem że naukowcy dla zdrowia serca zalecają picie 8 -12 filiżanek kawy ! Serio . Oczywiście byli to " naukowcy " z Brazylii :)
bCYALoPn
elo
2 lata temu
to czy zamiast jeść tonami czekoladę 25% , nie lepiej zjeść kawałek takiej 70-92%? przecież chodzi o zawartość kakao a nie o zapychanie organizmu cukrem. No ale nagle cukier jest lekarstwem, jak w roku 1928 wmawiali nam lekarze: "cukier krzepi i wzmacnia kości!" Niestety nie udało się omamić społeczeństwa..
Bob
2 lata temu
Ale czekolada dobrej jakości, a nie jakis shit
Najnowsze komentarze (19)
Skąd ta czeko...
2 lata temu
Czekolada się słabo sprzedaje ! Trzeba znaleźć sposób żeby zachęcić do jej spożywania . Teraz jak już wiemy że sprowadza się ją cysternami z Chin ( po ostatniej kraksie cysterny na autostradzie ) Na to świństwo nie można już patrzeć . Ciekawe czy tabliczki opakowane są w firmowe papierki belgijskie , szwajcarskie czy chińskie ???
smakosz 2
2 lata temu
Ja sie tez nie ograniczam. 5 tabliczek tygodniowo wchłaniam. Ode 60% wzwyż oczywiście. Pozdrowienia Smakosz))
babcia
2 lata temu
Wyjdzie na to, że grubi są najzdrowsi. To jakieś bzdury rodem od czekoladowych koncernów. Magnez jest też w innych produktach, niekoniecznie trzeba się roztyć, żeby go jeść.
mnb
2 lata temu
ja nie lubie czekolady,ale mam w lodowce ze 3 i kilka batonow,biale czekolady i naturalne,batony mleczne,czasem tej czekolady tzreba zjesc jak sie slodkiego zachce
215
2 lata temu
Ona to Ona ja to ja - -
Smakosz
2 lata temu
Mleczna jest najsmaczniejsza. Czekolada ma być słodka. Podobnie jak tort.
Inka
2 lata temu
Nie czekolada z dodatkiem cukru a surowe ziarno kakaowca jest zdrowe. I należy je spożywac. W przerobionym w wysokiej temperaturze kakale nie ma nic zdrowego a wręcz jest niezdrowy cukier utlenione tłuszcze i dodatki o których tylko producenci wiedzą NIE DAJCIE SIĘ NABIERAĆ TEMU BELKOTOWI
X
2 lata temu
Ale może być czekolada i może być "czekolada". Wysoko jakościowa z dobrym tluszczem i słodzona cukrem trzcinowym, najlepiej muscovado, to samo zdrowie, ale syf z olejem palmowym i syropem glukozowym, który nam wciskają na pewno nie jest zdrowy.
bCYALoPf
xyz
2 lata temu
Pierdoły napisane za pieniądze sponsora! Patrz - szczepionki z rtęcią są też zdrowe!
Bob
2 lata temu
Ale czekolada dobrej jakości, a nie jakis shit
elo
2 lata temu
to czy zamiast jeść tonami czekoladę 25% , nie lepiej zjeść kawałek takiej 70-92%? przecież chodzi o zawartość kakao a nie o zapychanie organizmu cukrem. No ale nagle cukier jest lekarstwem, jak w roku 1928 wmawiali nam lekarze: "cukier krzepi i wzmacnia kości!" Niestety nie udało się omamić społeczeństwa..
ala
2 lata temu
Podobno Paracelsus twierdzil ze nie ma czego takiego jak trucizna. Jest tylko kwestia dawki.
ala
2 lata temu
Podobno to Paracelsus stwierdzil ze nie ma czegos takiego jak trucizna a tylko jest kwestia dawki.
Endi
2 lata temu
Naukowcy pod patronatem rothschildów i rockefellerrów oraz sorosa. Czyli selekcja naturalna goja
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić