Pączki ze złotem i skwarkami? Słodkie ciekawostki, o których nie miałeś pojęcia
Tłusty czwartek już 23 lutego. Pączek, jak co roku stanie się głównym bohaterem dnia. Warto jednak wiedzieć, że pączek nie jedno ma oblicze.
Ile kalorii ma jeden pączek? To zależy od jego wielkości, tłuszczu na jakim jest smażony i nadzienia. Od 250 ddo nawet 400 kcal. Przyjmuje się, że 80-gramowy, ma około 340 kilokalorii.
Zwyczaj jedzenie pączków w Tłusty Czwartek pochodzi z XVII wieku. Wtedy pojawiły się one w polskich miastach i dworach. Na wieś ta tradycja przeniosła się dopiero dwa wieki później. Skąd przybyły pączki, do końca nie wiadomo. Niektórzy wskazują na Wiedeń, inni na wschód. Według wielu teorii rozpowszechniła je w Polsce kuchnia żydowska, w której pączki są też obecne.
Na początku w Polsce pączki jadano ze skwarkami. Powstawały one z ciasta chlebowego, które nadziewano słoniną i skwarkami, a następnie smażono na smalcu. Później dopiero zaczęto je jadać na słodko. Wcale jednak nie zrezygnowano ze skwarek. Ponieważ w wielu wiejskich chatach tłuszczu brakowało, pączki były pieczone, a skwarki miały nadać im sytego, tłustego smaku - pisze focus.pl.
Z czym jeszcze mogą być pączki? W USA jedzą je z boczkiem, a w Korei Płd. z czosnkiem. W Singapurze do ich zrobienia używa się sera z ostrym chrzanem wasabi lub z wodorostami. Popularne są też pączki dyniowe.
Najdroższy pączek na świecie kosztuje 100 dolarów. "Golden Crystal Ube Donut" pokryty jest 24-karatowym złotem. Ma smak szampana wykorzystywanego do jego produkcji, a fioletową barwę ciasta zawdzięcza pudrowi z pochrzynu skrzydaletego, który jest do niego dodawany. Można go kupić w Manila Social Club w Nowym Jorku.
Co roku organizowane są zawody w jedzeniu pączków na czas. W tym roku zwycięzca pochłonął 10 sztuk w 7 minut i 5 sekund. Dokonał tego 20 lutego w Poznaniu.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.