Pasty z awokado mniej zdrowe od... masła. Dietetycy biją na alarm

14

Brytyjska dietetyczka Caroline Farrell ostrzega przed gotowymi pastami z awokado, które pojawiły się na półkach wielu supermarketów. Zawierają dodatki, które niweczą zbawienne działanie składników odżywczych zielonego owocu.

Pasty z awokado mniej zdrowe od... masła. Dietetycy biją na alarm
(flickr.com)

Do past dodawane są niezdrowe oleje. W skład produktów pozbawionych zwierzęcego białka wchodzą niskiej jakości tłuszcze. Bardzo więc prawdopodobne, że wasze ulubione guacamole podwyższa poziom cholesterolu. Zdrowiej będzie sięgnąć po niesolone masło.

Występujące w gotowych pastach witaminy A i D są najczęściej dodawane przez producentów, a nie naturalnie obecne w tych produktach - czytamy wypowiedź Caroline Farrell w Daily Mail.

Najlepiej samemu rozgniatać owoc. Pamiętajmy, by sięgać po niego, kiedy jest już miękki. Z dojrzałego awokado szybko zrobimy pastę, mieszając je z kilkoma kroplami cytryny, szczyptą pieprzu i soli. Do masy warto dodać też trochę nierafinowanego oleju kokosowego.

Świeże awokado jest zdrową alternatywą dla masła. Zawarty w nim kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, a potas reguluje ciśnienie krwi. Mimo że ten owoc jest bardzo kaloryczny (średnie awokado ma ok. 430 kalorii), to dzięki tłuszczom jego cenne składniki są o wiele lepiej przyswajalne.

Autor: Paulina Kwiatkowska

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić